Počasí dnes31 °C, zítra27 °C
Pondělí 22. července 2024  |  Svátek má Magdaléna
Bez reklam

Přerov chystá inteligentní zastávky MHD, cestující se dozví čas příjezdu autobusů. Investice bude 17 milionů

Cestující autobusy v Přerově by měli mít zanedlouho k dispozici nové inteligentní zastávky. Na informačních panelech lidé uvidí čas příjezdu a odjezdu linek, počítá se i se zvukovým zařízením pro nevidomé. Město investuje kolem 17 milionů korun, 85 procent by měly tvořit dotace.

Projekt je součástí plánu udržitelné mobility a dopravní obslužnosti. "Týká se 29 zastávek ve městě, které jsou nejfrekventovanější. Osazeny budou informačním panelem, které cestující znají například z Olomouce. Zobrazen na něm bude příjezd, odjezd i zpoždění autobusu, bude tam i zvukové zařízení pro nevidomé," uvedl náměstek primátora Přerova Tomáš Navrátil (ANO). Inteligentní informační systém pro cestující město připravuje již dva roky.

Do budování inteligentních panelů na zastávkách MHD by se podle zástupců radnice měli pustit odborníci v příštím roce. "Studie na informační panely byla vypracována již v roce 2022. Vytipovali jsme zastávky, které jsou nejvíce vytížené a využívané, jde například o zastávku Velká Dlážka, zastávku v ulici Palackého, u bazénu či v místní části Předmostí," dodal náměstek.

Inteligentní zastávky MHD chystá také Prostějov. Informacemi z obdobných panelů se řídí již několik let například i cestující v Olomouci. Digitální cedule jsou tam téměř na čtvrtině ze čtyř stovek zastávek tramvají a autobusů městské hromadné dopravy. První inteligentní označníky, které ukazují skutečný čas příjezdu nejbližšího spoje, informují cestující o nízkopodlažních vozidlech či poskytují hlasové informace nevidomým, na zastávkách olomoucké MHD instalovali již v roce 2007.

Prostějov bude mít inteligentní zastávky MHD. Cestující se dozví příjezdy a odjezdy autobusů

Inteligentní zastávky MHD hodlá v Prostějově nainstalovat zdejší radnice. Informační systém bude obsahovat podrobné údaje o příjezdech a odjezdech autobusů. Projekt za zhruba 17,5 milionu korun by měla podpořit dotace z Evropské unie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mhdprerov.cz

Štítky Přerov, městská hromadná doprava, investice, MHD, zastávka, modernizace, příjezd, odjezd, Olomouc, Tomáš Navrátil, ANO, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov chystá inteligentní zastávky MHD, cestující se dozví čas příjezdu autobusů. Investice bude 17 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.