Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Žerotínově náměstí stojí opravená socha sv. Floriána

Žerotínovo náměstí v centru Olomouce od včerejšího dne opět zdobí barokní socha svatého Floriána, kterou dělníci v únoru opatrně rozebrali a restaurátoři pak několik měsíců opravovali.

Socha byla v havarijním stavu a začala se rozpadat, nyní by se díky opravě měla obejít bez většího zásahu restaurátorů i více než dvě desítky let. Rekonstrukce sochy stála zhruba 400.000 korun.

Na opravě sochy svatého Floriána od února pracovali dva restaurátoři a přizváni byli také další odborníci, kteří se specializují na stavební práce a osazování schodů. Instalace sochy dnes partě dělníků zabrala několik hodin. "Po osazení sochy ještě musíme provést dokončovací práce, jako je například doplnění chybějících partií, které byly odlomeny," řekl akademický sochař a restaurátor René Tikal. 

Odborníci také zaplní spáry a udělají závěrečnou konzervaci barokní sochy. "Na závěr upravíme dlažbu v okolí, kterou jsme narušili při stavbě základu sochy," uvedl Tikal. Pokud se bude o opravenou sochu řádně pečovat, tak další velký zásah restaurátorů bude podle Tikala nutný klidně až za 20 či 25 let.

Svatý Florián byl v únoru převezen do 26 kilometrů vzdáleného Vilémova. Restaurátoři sochu očistili a zpevnili a poté opravili injektáží praskliny na jejím povrchu. Na místě, odkud socha pochází, odborníci vykopali nový základ, na který usadili řady schodišťových stupňů do tvaru osmihranu. Po rozebrání a očištění se totiž ukázalo, že některé části jsou z odlišného pískovce a nenavazují na sebe tak, jak by měly.

Socha svatého Floriána, která je součástí turistické trasy po významných památkách Olomouce, byla opravena naposledy v 80. letech minulého století. Pochází z roku 1725, kdy ji vytvořil barokní sochař Jan Jiří Schauberger. Socha má chránit centrum města před požáry. Autorem schodiště a podstavce je olomoucký kameník Václav Render, který je podepsán pod stavbou sloupu Nejsvětější Trojice a několika kašen.

Zdroj: ČTK

Štítky socha, svatý Florián, Žerotín, restaurátor, Olomouc, Václav Render, Jan Jiří Schauberger, dělník, Sloup Nejsvětější Trojice, socha svatého Floriána

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Žerotínově náměstí stojí opravená socha sv. Floriána  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.