Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Prostějovská kapela Létající rabín má dvacet let. Původně studentský soubor patří ke špičce klezmerové muziky

Prostějovská kapela Létající rabín letos oslavila dvacet let. Původně studentský ansámbl z reálného gymnázia dnes patří ke špičce klezmerové muziky a na svém kontě má stovky koncertů po celé České republice, ale i v Evropě a například také v USA či Africe. Soubor přitom vznikl vlastně náhodou.

Létající rabín je pětičlenný ansámbl zaměřený na klezmer, svatební hudbu východoevropských Židů, taneční i poslechovou, staré i nové jidiš písně. Skupina patří k předním klezmerovým kapelám.

"Celé to vzniklo úplně náhodou. S Alešem Procházkou, který zrovna dokončil DAMU a přišel z Prahy, jsme na reálce začali dělat divadlo. V městečku Trnávka organizoval hudební tábor a někde splašil zpěvník s jidiš písničkami. Můj mladší kolega Vojta Peštuka tam jednu jidiš písničku zpíval. Byla to strašně zajímavá hudba. To byl první impuls," popisuje jeden ze zakládajících členů Létajícího rabína a současný manažer kapely Vojtěch Pospíšil.

Druhým impulsem bylo CDéčko se soundtrackem k filmu Podfu(c)k, které do školy přinesl další ze spolužáků. 

"Zněla tam jedna velmi zajímavá melodie na klarinet, na který jsem hrál. Říkal jsme si, že bych také mohl zkusit zahrát podobný židovský zvuk. S Vojtou jsme si půjčili zpěvník, já jsem se naučil melodii z filmu, a tak to všechno začalo. O klezmeru jsme vůbec nic nevěděli," vzpomíná Pospíšil. 

Kromě Vojtěcha Peštuky, který tehdy hrál na baskytaru, se přidal ještě Miroslav Ondra na akordeon a dnes kapelu tvoří také Jana Dosedělová na fléntu a Pavel Jurečka na kontrabas. Umělecké šéf skupiny Peštuka přešel na housle.

Dostali jsme se až k nahrávkám z roku 1912

Členové kapely poté začali shánět staré nahrávky. Nejdříve poslouchali klezmer revival, za kterým stála třetí generace asimilovaných židovských přistěhovalců v USA. Vznikl v 70. letech minulého století. 

"Postupem času jsme se však dopracovali k tomu, že revivalové kapely už vůbec neposloucháme, a když čerpáme inspiraci, jdeme k původním nahrávkám například až z roku 1912," vysvětluje Pospíšil.

Díky tomu začali muzikanti jezdit na workshopy například do Německa, seznámili se s podobnými soubory z Francie, a dostali se tak k dalším nahrávkám. "Od úplného nevědomí přes revival jsme se dostali až úplně ke kořenům a vydrželo nám to dodnes," konstatuje Pospíšil.

Jidiš písně o epidemii nebo plzeňském pivu

Za normální situace, kdyby nebyla pandemie, skupina vystupuje průměrně dvakrát do měsíce. Členové kapely s nadsázkou říkají, že studium klezmerové muziky by mohlo vydržet na několik životů. "Než nám to všechno začalo docvakávat, uběhlo dvacet let," potvrzuje Pospíšil. 

V současné době se Peštuka snaží psát i vlastní texty a písně, staré nahrávky jsou ovšem velmi často aktuální i dnes. 

"Zpíváme třeba baladu o epidemii z roku 1916 o mikrobech, bakteriích a nemocech. Sedí to dodnes. Objevili jsme také báseň o plzeňském pivu od jednoho jidiš básníka. Projížděl Plzní, ujel mu vlak a musel zůstat na nádraží. Tak tam vypil Plzeň a napsal o tam poetickou báseň," usmívá se Pospíšil.

V roce 2022 by kapela chtěla vydat novou desku

Dvacáté narozeniny oslavil Létající rabín v polovině prosince koncertem v prostějovském Městském divadle. "V příštím roce bychom chtěli začít připravovat vydání nového alba. Poslední vyšlo v roce 2013," představuje plány úspěšného souboru umělecký vedoucí kapely Peštuka.

Na albu by rád viděl co nejvíce vlastních písniček, kompozic a autorské tvorby. "Když to dobře dopadne, na jaře přijede kolega z Ameriky, kromě toho jednáme o nějakých příležitostech pro hraní ve Francii, Německu, Belgii a na Slovensku," dodává Peštuka.

O klezmeru
Klezmer je instrumentální lidová hudba východoevropských (aškenázských) Židů. Klezmerská hudba byla určena k rituálním účelům – pro svatby, Purim, Roš Hašana a jiné svátky. Původně toto slovo značilo přímo muzikanta – klezmera. K přenesení významu slova na celý hudební žánr došlo až v poslední třetině 20. století s revivalovým hnutím klezmerové hudby.
Ve světě židovské hudby existuje mnoho dalších žánrů – chasidské melodie, lidové a pololidové písně v jidiš, hudba jidiš divadla, jidiš písně židovského proletariátu, židovského podsvětí a mnohé další. Většina současných kapel, které se hlásí ke klezmerské hudební tradici, včetně Létajícího rabína, čerpá ze všech těchto jednotlivých žánrů.

Spolek Hanácký Jeruzalém vyzvedl vzácný několikatunový náhrobek ze zahrady na Plumlově

Vzácný třítunový náhrobek, který několik let ležel na zahradě v chatové oblasti na Plumlovské přehradě u Prostějova, dnes spolek Hanácký Jeruzalém převezl na nový židovský hřbitov do Prostějova. Převoz byl kvůli nepřístupnému terénu velmi...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto flyingrabbi.eu, Hanácký Jeruzalém

Štítky Létající rabín, výročí, 20 let, kapela, klezmer, jidiš, Prostějov, hudební skupina, hudba, USA, Evropa, Afrika, Česko, koncert, Aleš Procházka, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, Německo, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Prostějovská kapela Létající rabín má dvacet let. Původně studentský soubor patří ke špičce klezmerové muziky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.