Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Muzeu umění se pomalu vrací návštěvnost. Loni vzrostla o třetinu

Muzeum umění v Olomouci loni navštívilo i přes koronavirová omezení a rekonstrukci hlavních expozic 45 tisíc lidí. Je to zhruba o 17 tisíc více než předloni, v porovnání s roky před pandemií jde ovšem o třetinovou návštěvnost. Muzeum a jeho instituce včetně kroměřížského zámku běžně navštěvovalo až 150 tisíc lidí.

Muzeum umění i zámek v Kroměříži, kde muzeum spravuje a vystavuje bohaté sbírky olomouckého arcibiskupství, bylo loni kvůli covidovým opatřením uzavřené 4,5 měsíce.

"Normálně jsme zvyklí na návštěvnost přes sto tisíc lidí, ale přesto nemůžeme být nespokojeni. Arcidiecézní muzeum bylo uzavřeno, výstavy a další kulturní aktivity či workshopy jsme loni pořádali až na výjimky pouze v Muzeu moderního umění a částečně na zámku v Kroměříži, jehož provoz byl však kvůli stavebním úpravám omezen," uvedl ředitel muzea Ondřej Zatloukal.

"S mírným optimismem bychom mohli říct, že jsme se odrazili ode dna, protože jsme loni zaznamenali asi o 17 tisíc návštěvníků více než v roce předchozím, a to jsme měli otevřeno zhruba stejnou dobu," doplnil.

Olomouckou kryptu ozáří světelné obrazy slavného polského umělce

Kryptu katedrály sv. Václava v Olomouci budou od dneška do konce října osvětlovat světelné obrazy, digitální animace nebo grafické listy Jana Pamuły, jednoho z otců počítačového umění v Polsku. Světelné objekty budou na katedrále v rámci projektu...

Úspěch měla dvojvýstava Jana Pamuły

Na výstavy do Muzea moderního umění přišlo od poloviny května do konce prosince 8500 lidí, dalších 8000 navštívilo loni kryptu dómu sv. Václava, kde se nacházela druhá část výstavy zakladatele polského počítačového umění Jana Pamuły

Právě dvojvýstava Jana Pamuły s názvem Průkopník počítačového umění v Polsku a Světelné objekty se zařadila loni mezi nejnavštěvovanější, vidělo ji téměř 12,5 tisíce lidí.

Divadelní představení, koncerty, workshopy, happeningy, umělecké intervence a další akce navštívilo 11 672 lidí. "Nejúspěšnější byla interaktivní světelná instalace Davida Gregora Tichý křik v proluce muzea, kterou během tří měsíců vidělo a vyzkoušelo 8000 lidí," doplnil mluvčí muzea Tomáš Kasal.

V Olomouci dnes začíná největší výstavní projekt Muzea umění Trienále/SEFO 2021

V Olomouci dnes začíná největší letošní projekt Muzea umění Olomouc, přehlídka současného středoevropského umění Trienále/SEFO 2021. Desítky umělců z tuzemska a Polska, Maďarska, Slovenska, Rakouska či Slovinska budou ve městě prezentovat svá...

Kroměříž je na třetině návštěvnosti

Nárůst počtu návštěvníků oproti předchozímu období zaznamenal i Arcibiskupský zámek v Kroměříži, přestože byla po celý rok uzavřená Obrazárna - zájemci tak mohli vidět pouze výstavy instalované ve věži. Loni sem přišlo na aktivity Muzea umění Olomouc 16.820 lidí. "Nicméně v běžném období bývá na zámku návštěvnost výstav a akcí více než trojnásobná," dodal Kasal.

Muzeum umění kvůli opatřením přesunulo také loni řadu aktivit do virtuálního prostoru, tedy na webové stránky, sociální síť či YouTube kanál. Muzeum zde nabídlo například sledování českých snímků z cyklu Literatura ve filmu, pokračovaly zde úspěšné on-line besedy o vytváření veřejného prostoru v Olomouci v cyklu Divadlo architektury, nechyběly ani virtuální prohlídky výstav. Především na sociálních sítích zaznamenalo muzeum zvýšený nárůst v návštěvnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum umění

Štítky návštěvnost, Muzeum umění, Jan Pamuła, covid, koronavirus, Olomouc, muzeum, Muzeum umění Olomouc, výstava, Arcibiskupský zámek Kroměříž, moderní umění, zámek, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeu umění se pomalu vrací návštěvnost. Loni vzrostla o třetinu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.