Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Největší české varhany míří z Olomouce do Slovinska. Dostanou několikaměsíční péči

Až tři kamiony budou potřeba pro transport cenných Englerových varhan z olomouckého kostela svatého Mořice do restaurátorské dílny ve Slovinsku. Komplexní oprava největšího nástroje tohoto druhu v České republice vyjde takřka na 40 milionů korun. Sestavování barokních varhan by mělo přijít na řadu ve druhé polovině letošního roku.

Na východ Slovinska do města Rogaška Slatina vyrazil v pondělí první kamion s částí Englerových varhan ze zrekonstruovaného kostela svatého Mořice. Další jeden nebo dva nákladní automobily by měly vyjet v příštích dnech. Do Olomouce se restaurované prvky vrátí zřejmě v květnu.

Samotnou opravu o rok a půl zpozdila složitá administrativa i covidová situace. Práce v renomované restaurátorské dílně Škrabl se však již brzy rozběhnou. Jedna z největších firem zaměřujících se na obnovy varhan je podle odborníků jednou z mála možností, jak provést opravu Englerových varhan v požadovém čase a rozsahu.

Pohled do světa vězňů a víry. Fotograf Štreit vystavuje jedinečný soubor v olomouckém muzeu

Dvacet věznic navštívil s aparátem známý fotograf Jindřich Štreit, aby zaznamenal atmosféru práce vězeňských kaplanů. Soubor snímků vznikal v letech 2018 až 2020 a výsledek tvorby uznávaného umělce si mohou zájemci prohlédnout od pátku na výstavě...

Englerovy varhany
Barokní nástroj pro olomoucký chrám vytvořil na zakázku mořického probošta hraběte Františka Řehoře Gianiniho vratislavský tvůrce Michael Engler. Práce trvala pět let (1740 – 1745) a už tehdy šlo o jeden z největších nástrojů, říkalo se mu Královna moravských varhan. Nástroj byl pak několikrát upraven a podstatně rozšířen, naposledy při rekonstrukci v 60. a 70. letech minulého století.
Zdroj: olomouc.eu

„Pro nás to je mimořádně významná zakázka, jedna z našich největších. Englerovy varhany mají mezi varhanáři v celé Evropě velmi dobrý zvuk a jsou velkou vizitkou Olomouce,“ ocenil Anton Škrabl, šéf slovinské varhanářské firmy, který byl v Olomouci osobně přítomen nakládání první části rozebraných varhan do kamionu.

„Práce by měla být dokončena v květnu, kdy varhany po částech opět odvezeme zpátky do Olomouce a zde bude nástroj sestaven,“ upřesňuje Anton Škrabl. Samotná kompletace představuje další složitou operaci, nástroj se kromě hracího ústroji a mnoha dalších částí skládá z více než osmi tisíc píšťal.

„Na konci tohoto roku by je ale Olomoučané už mohli slyšet. Do mezinárodního varhanního festivalu, který bývá v září, se ale pravděpodobně zapojí až příští rok,“ odhaduje organolog Jan Gottwald.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Folta, Statutární město Olomouc

Štítky Kultura, hudba, kostel, varhany, rekonstrukce, Olomouc, Slovinsko, oprava, Česko, Michael Engler, Mořice, Anton Škrabl, František Řehoř, Rogaška Slatina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší české varhany míří z Olomouce do Slovinska. Dostanou několikaměsíční péči  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.