Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Cestu na olomouckou radniční věž ozvláštní stovky let stará keramika

V rámci obnovy olomoucké radnice, která probíhala mezi lety 2015 až 2020 byla v radniční věži vybudovaná expozice archeologických nálezů. Jedná se o exponáty od 12. do počátku 16. století, které byly nalezeny v historickém jádru Olomouce. Za prastarými nálezy mohou lidé vyrazit také do prostějovské Galerie Špalíček.

V několika prosklených vitrínách jsou uloženy archeologické nálezy, které poukazují na souvislost mezi budovou středověké radnice obklopenou kupeckými krámky a původním kupeckým domem. "V menší boční vitríně vlevo od vstupu je dokumentována radniční věž a památky vyjmuté z makovic, respektive jejich kopie," uvedl Vlastimil Staněk z územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Olomouci. 

"Důležitým kritériem výběru vystavených nálezů byl požadavek, aby nebyly náchylné k degradaci při vystavení, což je především keramika. Druhým klíčem selekce bylo, aby se předměty vztahovaly k obchodu, dálkovým trasám a řemeslu," doplnil Staněk.

Před dvě stě lety se narodil prostějovský učitel Jan Kaiser. Nabízí řadu pohledů do historie města

Jan Kaiser byl významný prostějovský učitel, vlastenec a spolková a kulturní osobnost. Jeho jméno dnes většině lidí už nic neříká, což je velká škoda. Rodina Kaiserových byla totiž spřízněna s významnými rodinami Vojáčkových, Chmelařových,...

Jednotlivé police představují kolekci nálezů z jedné olomoucké lokality, jako Dolní náměstí, třída Svobody či Uhelná ulice a jednoho časového období. V ústřední z nich je vystaven exkluzivní nález. Jedná se o keramickou "pečeť" s opisem Sigillum S. Venceslai, tedy pečeť sv. Václava. Jedná se zřejmě o gotickou obchodní známku či kolek ze 14. století, kterým bylo opatřeno zboží.

Expozici vytvořili Leoš Mlčák z Arciciecézního muzea v Kroměříži a Richard Zatloukal z odboru archeologie NPÚ, územního pracoviště Olomouc. Návštěvníci mohou expozici navštívit kdykoliv mimo zimní období v rámci výstupu na věž s průvodcem. Od 1. března jsou denně k dispozici dva termíny prohlídek v 11 a 15 hodin. Od června se potom konají výstupy na věž čtyřikrát denně v rámci prohlídky Olomouc v kostce. 

Další výstavu archeologických nálezů s názvem Starší doba železná v srdci Hané je možné od 17. února navštívit v Galerii Špalíček v Prostějově. Před stavbou rodinných domů v Seloutkách u Prostějova se podařilo odkrýt několik komorových hrobů ze starší doby železné, tedy z let 800-450 před naším letopočtem. Návštěvníci mohou vidět předměty, které provázely naše prapředky na jejich poslední cestě. 

Archeologové odkryli dvě starobylá sídliště na Prostějovsku. Našli i kostru kováře či hutníka

Více než tři desítky archeologických objektů objevili odborníci při záchranném výzkumu u Čelechovic na Hané na Prostějovsku. V místě se připravují vodohospodářské úpravy, lokalita poskytla archeologům svědectví o dvou historických etapách, kdy...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com, Michal Folta

Štítky Olomouc, archeologický nález, Národní památkový ústav, keramika, Leoš Mlčák, Prostějov, galerie, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestu na olomouckou radniční věž ozvláštní stovky let stará keramika  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.