Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Před dvě stě lety se narodil prostějovský učitel Jan Kaiser. Nabízí řadu pohledů do historie města

Jan Kaiser byl významný prostějovský učitel, vlastenec a spolková a kulturní osobnost. Jeho jméno dnes většině lidí už nic neříká, což je velká škoda. Rodina Kaiserových byla totiž spřízněna s významnými rodinami Vojáčkových, Chmelařových, Valentových i Pittichových. Jan Kaiser, to je také pozoruhodný příběh starého Prostějova.

Dnes Jana Kaisera připomíná už jen pár stránek archivních dokumentů či vzpomínkových knih Ondřeje Přikryla Z těžkých dob Prostějova, Hanuše Jelínka Zahučaly lesy a Edvarda Valenty Život samé psaní.

Světlá památka starého českého kantora

Rod Kaiserových přišel na Moravu ze Švýcarska za obchodem. Počeštili se. Jan Kaiser se narodil 21. února 1822 v Uničově. Jeho otec Jakub Kaiser byl válečný invalida a účastník napoleonských válek. Matka Anežka Kořínková byla dcerou učitele z Ivanovic na Hané.

Jan studoval na hlavní škole v Olomouci a v roce 1838 absolvoval kurz pro kandidáty učitelství při tamním Učitelském ústavu. Potom působil jako učitelský pomocník ve Studnicích, Dědicích a v Kučerově.

V roce 1846 by jmenován učitelem na dívčí škole v Prostějově. V Prostějově se usadil a 6. února 1849 se oženil s vdovou po mydláři Marquettovi Josefou Kosteleckou. V roce 1852 byl jmenován učitelem na hlavní škole a dvoutřídní reálce. Posledním jeho pracovním místem byla v roce 1874 nově založená pětitřídní chlapecká škola, kde byl ředitelem. Začátkem osmdesátých let 19. století přešel ještě do nově postavené budovy na Palackého třídě. Zde dostal i pěkný přízemní byt s výhledem do zahrady. Vážně však onemocněl a 13. září 1885 ve svých čtyřiašedesáti letech zemřel.

Prostějovská rodačka Maud Beerová přežila holocaust. Její kniha vzpomínek se dočkala dotisku

Kniha vzpomínek prostějovské rodačky, čestné členky spolku Hanácký Jeruzalém a laureátky Ceny města Prostějova Maud Beerové s názvem Co oheň nespálil se dočkala dotisku. Prezentace proběhla tento týden v prostějovské knihovně u příležitosti Dne...

Co nejvíce miloval, byla česká národní škola

V Prostějově Jan Kaiser zanechal jako učitel výraznou stopu. Hlasy z Hané tehdy v nekrologu napsaly: "A to, co nejvíce miloval, nač dnem i nocí myslil, to byla česká národní škola, kterou Jan Kaiser nadmíru svědomitě řídil a přivedl k tomu rozkvětu, kterému se těší dnes. Vychoval snad více než polovinu obyvatel a vychoval sám přemnoho těch, kteří horlivými syny vlasti budou a státi budou při ní vždycky, tak jako on při ní stál."

Tímto horlivým vlastencem bezpochyby byl jeho synovec Karel Vojáček, lékárník, mecenáš a v letech 1892 až 1898 starosta Prostějova. Na Jana Kaisera s láskou a úctou vzpomínali jeho následovníci a pokračovatelé, například učitelé Alois Vojáček, Gustav Trupka a Karel Pittich.

Horlivý vlastenec a výborný hudebník

Kaiser byl také významným spolkovým a kulturním činitelem. Byl výborný hudebník. Hrál na dechové nástroje, na klavír i varhany. Vztah k hudbě ho podnítil k práci v ženském pěveckém sboru Vlastimila. V roce 1869 se stal jeho dirigentem. Obětavě učil členky sboru zpěvu a řídil první veřejná vystoupení. Byl také spoluzakladatelem Měšťanské besedy, Čtenářského spolku a Učitelského spolku.

Učitelský spolek zakládal se svým zetěm, profesorem Františkem Šlerkou, který v letech 1871 až 1872 učil na prostějovské české reálce a potom na Učitelském ústavu v Příbrami. Měl krásný rukopis a byl autorem řady ručně kreslených a kolorovaných map.

Do historie se zapsal i syn Karel Kaiser

Do historie města Prostějova se však významně zapsal také syn Karel Kaiser (1851–1920). Původně byl vedoucím prodeje u nakladatele F. Adámka. Teta Vincencie Vojáčková jej v roce 1879 pověřila správou rodinné firmy – palírny J. Vojáček a dědicové – známé jako palírna U Zeleného stromu. Závod vyrábějící likéry, kořalky a rosolky za jeho vedení se stal jedním z nejvýznamnějších ve svém oboru u nás.

Jeho dcera Karla provdaná za učitele, básníka a kulturního publicistu Karla Pitticha byla tchyní herce Ladislava Peška. Manželé Kaiserovi si nechali na Stražisku naproti Vojáčkových postavit vilku Pampeliška (č. 44). Ta se také stala místem setkávání rodiny a prázdninových pobytů.

"Dodnes bych nedovedl přesně vysvětlit, že třebas Hanuš Jelínek, zeť Aloise Jiráska, byl mým strýčkem. Ale byl," napsal v knize Život samé psaní Edvard Valenta. Zde trochu upřesníme uvedenou formulaci. Hanuš nebyl přímým strýcem Edvarda. Byl bratrancem Edvardovy maminky Marie Chmelařové.

Rod Kaiserových nabízí řadu pohledů do historie

Vraťme se ještě k Hanuši Jelínkovi (1878–1944). Byl vnukem učitele Jana Kaisera, divadelním kritikem, básníkem, diplomatem a překladatelem z francouzštiny. Přeložil například výbor z francouzské lidové poezie Zpěvy sladké Francie. Zanechal nám také zajímavé vzpomínky na svého dědečka, učitele Jana Kaisera, „tetinku“ Josefínu Chmelařovou (nevlastní sestru maminky Emy), strýce – ředitele palírny Karla Kaisera a další příbuzné.

Jako malý chlapec poznal ještě dědečka Kaisera. V raném dětství u něj bydlel s maminkou a sestrou Růženou. Později do Prostějova také za svými příbuznými jezdil. Spojil sice svoje životní osudy s Příbramí a Prahou, ale Prostějov se stal jeho srdeční záležitostí. Jeho manželkou byla dcera spisovatele Aloise Jiráska malířka Božena Jelínková-Jirásková (1880–1951).

Ještě bychom se mohli zastavit u další pozoruhodné ženy – nevlastní dcery Jana Kaisera – Josefíny Chmelařové (1839–1913), milovnice hudby, literatury, znalkyně jazyků a také babičky Edvarda Valenty. Jejím manželem byl lihovarník a vlastenec Eduard Chmelař. Manželé Chmelařovi vlastnili koncem 19. století prostějovský zámek a učinili z něj významné národní a kulturní centrum.

Tajné tisky pašoval v botách, opravoval zbraně z fronty. V Olomouci zemřel veterán Viktor Ráža

V šestadevadesáti letech zemřel ve Vojenské nemocnici v Olomouci válečný veterán Viktor Ráža. Svůj příběh popsal rodák z historického regionu Volyň pro organizaci Paměť národa. Za války jako chlapec roznášel tiskoviny ilegální organizace Blaník,...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Hany Bartkové

Štítky Jan Kaiser, výročí, učitel, vlastenec, historie, rod, Prostějov, Edvard Valenta, Hanuš Jelínek, Ondřej Přikryl, Alois Jirásek, pálenice, Švýcarsko, Ladislav Pešek, Božena Jelínková-Jirásková, Karel Vojáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před dvě stě lety se narodil prostějovský učitel Jan Kaiser. Nabízí řadu pohledů do historie města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.