Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V prostějovském Národním domě město nechá zrestaurovat vzácné secesní malby

Restaurátorské práce se budou týkat maleb v Kyselových salóncích, konkrétně v jižním a severním proscéniovém salónku. Oprava vyjde na 405 tisíc korun.

"Národní dům je perla secese a chlouba Prostějova. Postupně se snažíme budovu a interiéry obnovovat a dodávat jim historický lesk dávných dob. Národní dům tak bude pro občany i návštěvníky města zachován i pro léta budoucí," uvedl primátor města František Jura (ANO).

"Oslovili jsme několik restaurátorů, aby předložili své cenové nabídky na práce na základě zpracovaného restaurátorského průzkumu barevných vrstev," doplnil náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO). Na základě nejvýhodnější nabídky město vybralo restaurátorku Lucii Bartůňkovou z Litomyšle. Oprava bude stát 405 tisíc korun.

Prováděn bude například odkryv a čištění maleb, konsolidace barevných vrstev a omítek, injektáž dutin a trhlin, retuše či tmelení. Přípravy realizace probíhají na základě schváleného rozpočtu města Prostějov pro rok 2022.

Národní dům patří mezi dominanty města Prostějov a je též hlavním kulturním a společenským centrem. Byl postaven mezi lety 1905-1907 podle návrhu předního představitele české secese Jana Kotěry.

Prostějov nechá opravit kuchyň a kotelnu secesního Národního domu

Prostějovská radnice bude investovat zhruba 11 milionů korun do rekonstrukce kuchyně a kotelny Národního domu v centru města, který v posledních letech prochází rozsáhlou obnovou. Rada města už schválila zadání veřejné zakázky. Hotovo by mělo být...

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Město Prostějov

Štítky Prostějov, Národní dům, malby, secese, oprava, ANO 2011, František Jura, Jan Kotěra, Litomyšl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prostějovském Národním domě budou zrestaurovány secesní malby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.