Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Olomoucké letní kino prochází obnovou. Nejvíc peněz spolkla kanalizace, sedačky zůstaly původní

Více než pět milionů investovala Olomouc v posledních třech letech do obnovy areálu letního kina v centru města. Řadu prací navíc zajišťují dobrovolníci během brigád, oblíbené místo se dočkalo vylepšeného zázemí. Rekonstrukce má pokračovat i v dalších letech, kino zatím čeká na revitalizaci hlediště. Město plánuje také konkurz na nového provozovatele kulturního areálu.

Oprava pódia, oplocení a vstupní brány, rekonstrukce toalet, šaten i veřejného osvětlení a v neposlední řadě oprava a znovuzprovoznění kanalizace. Právě odtokové cesty pro splašky byly podle předsedy představenstva Správy nemovitostí Olomouc Romana Zelenky nejdražší a nejkomplikovanější částí investice do letního kina. A zároveň nejméně viditelnou. „Byla to detektivní práce. Od areálu nebyla dokumentace. Kamerou jsme šli z kanalizačního řadu a hledali jsme, jak vede. Díky zprůchodnění jsme mohli pak přistoupit k rekonstrukci toalet a šaten,“ řekl k zajištění důležitého předpokladu pro fungování kina Zelenka. V minulosti působila v areálu armáda, která s ním naložila podle svých představ. „Celý prostor injektovali cementovým mlékem a zabetonovali i kanalizaci. Část se tak musela vyměnit,“ dodal Zelenka.

Areál s velkou dávkou nadšení udržoval současný provozovatel, kterému vypomáhali i dobrovolníci. Kvůli komplikacím ve smluvních vztazích se bude nájemní smlouva vypisovat před uplynutím jejího konce znovu a přihlásit se mohou i noví zájemci.

„Areál je nyní takřka kompletní, tedy kromě posezení. Na to se teď budeme soustředit, aby si dámy v lodičkách nesedaly na železo a beton,“ říká současná provozovatelka letního kina Kateřina Švarcová s tím, že letošní sezona by se měla oficiálně rozběhnout první větší událostí na konci dubna. „A pak už je to jedna akce za druhou,“ pousmála se Švarcová.

Zaneřáděný pás blízko Šantovky se promění v nový park. Olomouc už má studii a řeší pozemky

Spousta odpadků, náletových dřevin a vyšlapaných stezek pokrývá v současnosti pás zeleně v těsném sousedství křižovatky ulic Velkomoravská a Švýcarské nábřeží. Do vysbírání pohozených obalů se místní pustí také během víkendové celorepublikové...

Ta řeší kromě organizačních starostí trable i s problémovými osobami, které se v areálu kina v průběhu dne i noci pohybují. „Chodí sem různí lidé, vytrhávají sedačky, házejí je dolů do parku. Je potřeba, aby tady pořád někdo byl. I proto chceme umístit do další části areálu stánek s občerstvením,“ podotkla Kateřina Švarcová. Podle provozovatelky je v plánu také zřízení kamerového dohledu v areálu či domluva s městskou policií na častějších kontrolách místa.

Samotné hlediště je stále částečně osazeno původními bílými plastovými sedačkami. Město nyní řeší varianty, jak posezení uvést do adekvátního stavu. „Středový pás pod promítací kabinou letos zůstane s původními sedačkami s opěrkou a zbytek hlediště by měly pokrýt lavice z dřevoplastu,“ říká náměstek olomouckého primátora Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Již před třemi lety přišel olomoucký amfiteátr o ikonické dřevěné zastřešení pódia. To připomínalo hřiby či stromy a jeho stav byl vyhodnocen jako havarijní. Demolice přišla takřka na milion korun. Podle náměstka Pelikána ale tento krok nakonec nebyl nezbytný. „Měli jsme statický posudek, že zastřešení musí jít dolů. Ukázalo se, že analýza nebyla úplně přesná. Prohnití konstrukce nebylo tak zásadní a při odstranění nějakého zatékání to mohlo ještě nějaký delší čas sloužit. Ale to už je bohužel minulost,“ zmínil Matouš Pelikán.

Pusté dálniční odpočívadlo na D35 u Olomouce dostane moderní podobu za 45 milionů

Moderní odpočívka podle nových standardů Ředitelství silnic a dálnic má vzniknout v příštím roce na dálnici D35 u obce Skrbeň nedaleko Olomouce. Stání pro dvě desítky kamionů a třicet osobních aut přijde na více než 45 milionů korun, součástí bude...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Rekonstrukce, investice, letní kino, kultura, Olomouc, kino, kanalizace, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké letní kino prochází obnovou. Nejvíc peněz spolkla kanalizace, sedačky zůstaly původní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.