Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

VIDEO: U Sloupu Nejsvětější Trojice létal dron. Poskytne 3D model i snímky pro plánovanou údržbu památky

Jedna z dominant olomouckého Horního náměstí Sloup Nejsvětější Trojice se ocitla pod drobnohledem špičkových kamer speciálního dronu. Na barokní dílo zapsané v seznamu kulturního dědictví UNESCO se zaměřil Národní památkový ústav, který nechal zaznamenat podobu sloupu před plánovaným restaurátorským zásahem.

Bezpilotní letoun se vznášel v pátek 13. května nad historickým jádrem Olomouce, na náměstí probíhalo snímkování unikátního sloupu se sousoším. Památka, která vznikala mezi lety 1716 až 1754 na popud olomouckého architekta a kameníka Václava Rendera, si pravděpodobně vyžádá odbornou údržbu.

Památka prošla kompletní revitalizací v roce 2001, rok předtím byl sloup zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. „Od roku 2001 je prováděn Národním památkovým ústavem roční monitoring statku, v rámci kterého je také sledován technický stav díla. V současné době sloup opět vyžaduje restaurátorský zásah,“ uvedla v tiskové zprávě za NPÚ Sandra Kolářová.

Jedinečnou architekturu a výzdobu olomoucké památky snímali pracovníci Národního památkového ústavu ve spolupráci s ČVUT Praha. Odborníci z vysokoškolského pracoviště se během projektu Dronument věnují monitoringu památek napříč Českou republikou, v Olomouci zachycovali například také podobu gotických maleb v kostele svatého Mořice.

Trpělivě za skvostným výsledkem. Naší prací je předat dalším generacím kulturní dědictví, říká restaurátor Radomír Surma

Znalosti, smysl pro detail a čas. To vše a mnoho dalšího potřebuje ke své práci přední český restaurátor Radomír Surma, který má na kontě obnovu řady historických památek a artefaktů nejen v Olomouci. Díky jeho výtvarným dovednostem znovu září...

Výsledkem aktuálního snímání by měl být detailní záznam aktuálního technického stavu památky a vytvoření 3D modelu, který může využít k propagaci jak město, tak poslouží také památkářům pro dlouhodobé sledování podoby historického díla.

„Získané informace budou užitečné pro zachycení změn po připravovaném restaurování. Ambicí NPÚ je provádět takové snímkování v pravidelných cyklech například pěti let a ze získaných dat lépe hodnotit potřebu pravidelné či mimořádné údržby,“ podotkla Kolářová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky Kultura, historie, památka, UNESCO, dron, Sloup Nejsvětější Trojice, restaurování, Národní památkový ústav, ČVUT Praha, dronument, Olomouc, údržba, sloup, Světové dědictví UNESCO, kulturní dědictví, České vysoké učení technické v Praze, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Sloupu Nejsvětější Trojice létal dron. Poskytne 3D model i snímky pro plánovanou údržbu památky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.