Počasí dnes27 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Moravské divadlo uvedlo za minulou sezonu třináct premiér, návštěvnost ale poklesla

O dvacet pět tisíc diváků méně si našlo v uplynulé sezoně cestu do hlediště Moravského divadla v Olomouci. Do návštěvnosti se podle zástupců divadla promítly nejen covidové restrikce, ale i válka na Ukrajině či inflace. Umělecké soubory nabídly divákům třináct novinek, mimo budovu divadla vystupovaly také na venkovních festivalech.

Moravské divadlo v Olomouci navštívilo za uplynulou sezonu zhruba 80 tisíc diváků. V porovnání s obdobím před pandemií koronaviru je to zhruba o 25 tisíc lidí méně.  "Sezona 2021/2022 si zaslouží všechny přívlastky krom jednoho - normální. Jednalo se o sezonu, jež byla ovlivněna vlnami covidu, válkou na Ukrajině a složitou ekonomickou situací. Když nyní rekapitulujeme uplynulé měsíce, tak se s kolegy nestačím divit, kolik jsme toho zvládli a jak jsme se popasovali se všemi výzvami uplynulé sezony," uvedl ředitel divadla David Gerneš.

Zpátky do dob olomoucké pevnosti. Badatel objevil nejstarší fotografii hanácké metropole

Jak vypadal výhled z dnešní obchodní Galerie Moritz v centru Olomouce před 170 letech zjistil v zámořských archivech olomoucký badatel Petr Hofman. Podařilo se mu objevit pravděpodobně nejstarší známý snímek Olomouce. Mezi lety 1853 až 1855 jej...

Průměrná návštěvnost představení dosahovala takřka 70 procent. V období před pandemií, v sezoně 2018/2019, vzrostla návštěvnost ze 105 tisíc diváků v předchozím období na téměř 107 tisíc diváků. Průměrná návštěvnost představení činila 78 procent a byla srovnatelná se sezonou předchozí.

Podle zástupců divadla však dopadla uplynulá sezona slušně i s ohledem na to, že její značnou část ovlivnila protipandemická opatření. "Mezi nejnavštěvovanější patřily nadále inscenace Sluha dvou pánů, Splašené nůžky, muzikály Donaha! a Noc na Karlštejně. Z premiérových titulů byl divácky největší zájem o balety Louskáček - kouzelný příběh a Obraz Doriana Graye, dále o operu Nabucco a činohru Dokud nás lež nerozdělí," uvedla mluvčí divadla Pavlína Dočkalová.

V uplynulé sezoně soubor činohry rozšířil svůj repertoár o šest novinek. Vrcholem sezony byla podle zástupců divadla jednoznačně premiéra Roku na vsi v režii Janky Ryšánek Schmiedtové, kterou se podařilo uvést až po dvou odkladech vynucených pandemií. Soubor opery a operety uvedl od září do června čtyři premiéry, balet má za sebou tři premiéry.

Od května se herci a zpěváci Moravského divadla vrátili do měst a obcí regionu s projektem Kočování pod širým nebem, kde uvádějí oblíbené komedie a muzikály. V červnu se pak kromě standardního programu v budově divadla uskutečnil letní open air festival na Výstavišti Flora s názvem Moravské divadelní léto. Přehlídku, kterou Moravské divadlo pořádalo ve spolupráci s Divadlem na Šantovce, navštívilo do konce června 5500 návštěvníků.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Serghei Gherciu

Štítky Kultura, divadlo, inscenace, opera, činohra, balet, bilance, Louskáček, Rok na vsi, Moravské divadlo Olomouc, covid-19, Olomouc, ruská invaze na Ukrajinu, festival, pandemie covidu-19, Dorian Gray, Sluha dvou pánů, Noc na Karlštejně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské divadlo uvedlo za minulou sezonu třináct premiér, návštěvnost ale poklesla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.