Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Zámek ve Ptení na Prostějovsku bude mít konečně nového majitele

Zámek ve Ptení na Prostějovsku bude mít konečně nového majitele. Radní Prostějova doporučili zastupitelstvu schválit prodej památky i s pozemky. Budoucí majitel za zámek nabízí přes tři miliony korun. Město pro zámek nemá využití a dlouhé roky se mu prodej nedařil.

Statutární město Prostějov je momentálně vlastníkem zámku v obci Ptení. Budova je součástí pozemku s výměrou přes pět a půl tisíce metrů čtverečních. Rada města Prostějova doporučuje jeho prodej místnímu rodákovi Davidu Hudečkovi, který za zámek i s pozemky nabízí téměř tři a půl milionu korun. Nemovitá kulturní památka je vedená v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. V návrhu bude k prodeji i dvanáct pozemků, které se zámkem souvisí.

Zchátralá ozdravovna u Vojtěchova dostala novou šanci. Opravit ji chce olomoucký developer Morávek

Areál dětské ozdravovny u Vojtěchova na Prostějovsku, který je v posledních letech opuštěný a chátrá, dostal novou šanci. Objekt i pozemky koupil olomoucký developer Richard Morávek a chce zahájit opravy. Vyrůst by zde opět mohlo podobné...

Kulturní památka se nachází v centrální části obce. Původně renesanční zámek je čtyřkřídlý, jednopodlažní až dvoupodlažní a částečně podsklepený. V každém rohu stavby se nachází věž. Celou stavbu tvoří pět traktů, z nichž čtyři tvoří přibližně čtverec. Pátý trakt je na jižní straně.

V roce 1938 proběhla přestavba větší části vnitřních prostor zámku, kdy byly zřízeno šest bytových jednotek. Další práce na zámku proběhly teprve v letech 1994-1998. „Město Prostějov výměnu střešní konstrukce, klempířských prvků, krytiny, došlo ke zpevnění a vyrovnání věnce obvodového zdiva a k opravě stávajících komínů,“ popsal v tiskové zprávě situaci první náměstek primátora Jiří Pospíšil (Pévéčko). V současnosti zajišťují správu objektu Lesy města Prostějova. Podle Pospíšila byl zámek již několikrát nabízen k prodeji, avšak neúspěšně.

Z lesoparku Hloučela zmizela dřevěná lavice na posezení. Někdo ji spálil na nepovolené ohništi

Z lesoparku Hloučela u Prostějova zmizela dřevěná lavice na posezení. Někdo ji opodál spálil na nepovoleném ohništi. Celá lokalita byla navíc plná odpadků. Město na Hloučele muselo zlikvidovat celkem dvě ohniště, kde vysadí zeleň. Viníkům hrozí...

Převod zámku byl nabídnut i obci Ptení. Ta ji ale neakceptovala kvůli nedostatku financí potřebných pro rekonstrukci zámku a jeho další provoz. O odkup památky projevilo zájem hned několik zájemců, kteří za ni však nabízeli symbolickou kupní cenu. K aktuálně vyhlášenému záměru prodeje přijalo vedení Prostějova dvě nabídky. Podmínky, které ale město stanovilo, splňuje pouze Hudečkova nabídka. „Uhradil i požadovanou kauci,“ doplnil Pospíšil.

Budoucí vlastník má v plánu zámek zrekonstruovat do původního renesančního stylu. O prodeji zámku a souvisejících pozemků bude prostějovské zastupitelstvo jednat na svém zasedání v září.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto prazdnedomy.cz

Štítky zámek, Ptení, Prostějov, prodej, rekonstrukce, rene, okres Prostějov, pozemek, Jiří Pospíšil, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek ve Ptení na Prostějovsku bude mít konečně nového majitele  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.