Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Šternberk má novou výpravnou publikaci. Mapuje sedmisetletou historii města a vyvrací některé mýty

Více než sedmisetletou historii Šternberka na Olomoucku mapuje nová výpravná publikace, kterou pro město připravili odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci. Tým historiků na knize Dějiny Šternberka pracoval více než čtyři roky. Publikace vyvrací některé mýty.

"Obsáhlé dílo vzniklo na základě dohody mezi Univerzitou Palackého a městem Šternberk, která byla podepsána na konci listopadu 2016. Historici zahájili svou práci počátkem roku 2017. Město tak má konečně detailně zpracované své bohaté dějiny," uvedla mluvčí radnice Irena Černocká. Šternberk podle ní dosud neměl ucelené materiály mapující bohatou historii města od jeho počátku po současnost. 

Historici zahájili práci na přípravě publikace počátkem roku 2017, rukopis včetně fotodokumentace byl radnici předán loni na jaře. V autorském týmu pracovali nejen historici a archeologové z katedry historie Filozofické fakulty UP, ale i odborníci z olomouckého vlastivědného muzea, Státního okresního archivu v Olomouci, archeologického centra, olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu a Masarykovy univerzity v Brně.

Kolem 1200 stran a 600 fotografií má rukopis dějin města Šternberka

Rukopis o dějinách města Šternberka, který zpracovali historikové z olomoucké Univerzity Palackého, je hotový. Obsahuje celkem 1200 normostran a více než 600 fotografií. Unikátní kniha bude čtenářům k dispozici na jaře příštího roku, a Šternberk...

"Bylo to pro nás atraktivní téma. Například jsou tradované informace o počátcích hradu a města Šternberka spojené s legendárním Jaroslavem ze Šternberka, zachráncem Olomouce a Moravy před tatarskými hordami v roce 1241. Dnes víme, že neexistoval," uvedl historik David Papajík. Z pozdějších majitelů Šternberka lze podle Papajíka připomenout magdeburského arcibiskupa a litomyšlského biskupa Alberta ze Šternberka a jeho významné stavební aktivity ve 14. století. "Z novějších dějin je pak pro Šternberk významná silná německá komunita stojící proti vzniku Československa v roce 1918,“ podotkl.

Kniha Dějiny Šternberka bude sloužit studentům, odborné i laické veřejnosti. Zároveň bude podkladem pro další publikace rozvíjející různé kapitoly z historie tohoto města. První písemná zmínka o Šternberku pochází z roku 1296. V roce 1991 byla ve Šternberku vyhlášena městská památková zóna o rozloze 78 hektarů, ve které je 61 zapsaných kulturních památek. Šternberk byl oceněn titulem Historické město roku 2008.

Křest knihy Dějiny Šternberka se uskuteční ve středu ve tři hodiny odpoledne na nádvoří šternberského hradu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Státní hrad Šternberk

Štítky publikace, historie, kniha, křest, Šternberk, Univerzita Palackého v Olomouci, mýtus, Olomoucký kraj, Olomouc, Filozofická fakulta Univerzity Palackého, David Papajík, Masarykova univerzita, Národní památkový ústav, vznik Československa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šternberk má novou výpravnou publikaci. Mapuje sedmisetletou historii města a vyvrací některé mýty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.