Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Ve stodole Hanáckého muzea v přírodě se opravuje mlat. Podlahu dokončí hovězím trusem

V Příkazích na Olomoucku se odborníci začátkem září pustili do obnovy hliněné podlahy, takzvaného mlatu. Oprava probíhá v jedné ze stodol Hanáckého muzea v přírodě. Obnovená stodola bude nejprve sloužit jako provizorní depozitář, později nabídne novou expozici.

Stodola vznikla v 80. letech jako replika té původní z 19. století. Dnes se z povrchu značně prášilo a mlat neodpovídal potřebám muzea. „Odtěžili jsme přibližně deset až patnáct centimetrů navážky a dovezli jsme zhruba padesát tun sprašové cihlářské hlíny, kterou jsme míchali s vodou a pískem ve speciální míchačce,“ popsal v tiskové zprávě stavební mistr Jiří Pokorný.

Při opravě je používán tradiční postup. Stavaři stejně jako jejich předci mlat hutnili převážně ručními pěchy. „I když jsme si částečně na podkladní vrstvy pomohli mechanizací, ve výsledku jsme si museli vzít ruční pěchy a opakovaně plochu hutnit. Výsledkem je mírně nerovná, pevná podlaha, která by měla něco vydržet,“ uvedl Pokorný. Na ni pak přijde stěrka z hovězího trusu, která zacelí případné praskliny. Ta se k údržbě povrhu v minulosti používala několikrát do roka.

Posvátné umění v nesvaté době. Muzeum umění v Olomouci láká na výstavu sakrální tvorby

Muzeum umění Olomouc zve na výstavu děl autorů, kteří svou činnost museli pozastavit kvůli bývalému politickému režimu. Bude tak možné si prohlédnout desítky vybraných děl od umělců, jako jsou Mikuláš Medek, Jan Exnar nebo Vojmír Vokolek.

Pokorný dodal, že celý proces obnovy byl vzhledem k velikosti plochy poměrně náročný. „Plocha je obrovská, celkem dvě stě čtyřicet metrů hliněného povrchu. Přestože máme techniku na míchání hlíny, je to práce hodně časově i fyzicky náročná a je třeba dodržet všechny tradiční postupy a receptury,“ vysvětlil.

Mlat v minulosti sloužil k ručnímu výmlatu obilí. Snopy se na podlaze rozprostřely a vymlátili. Povrch proto musel být houževnatý a poměrně tvrdý. Vymlácená zrnka se shrabovala a dále čistila. „Aktuálně chceme tento prostor využít pro uskladnění historických strojů z našich sbírek. Jakmile získáme vhodný depozitář a vytvoříme kvalitní koncepci expozice v našich stodolách, stane se i tento objekt součástí připravovaného návštěvnického okruhu,“ doplnil vedoucí Hanáckého muzea v přírodě Petr Voděsil.

Hanácké muzeum v přírodě je součástí Národního muzea v přírodě se sídlem v Rožnově pod Radhoštěm. Skládá se ze tří špaletových stodol z první poloviny 19. století a jedné stodoly z roku 1987. Letos na jaře zde byla otevřena ranně novověká roubená stodola ze Skaličky na Hranicku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanácké muzeum v přírodě

Štítky muzeum, stodola, mlat, oprava, Hanácké muzeum v přírodě, podlaha, Příkazy, Olomouc, skanzen, Jiří Pokorný, Olomoucký kraj, Národní muzeum v přírodě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve stodole Hanáckého muzea v přírodě se opravuje mlat. Podlahu dokončí hovězím trusem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.