Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Hanácké muzeum nabídne v sobotu ochutnávku Vánoc v tradiční podobě

Perníčky, vánoční stůl i méně známé zvyky a tradice. Do období adventu před zhruba sto třiceti lety se budou moct vrátit návštěvníci Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích. Na tamním gruntu se mohou lidé dozvědět více o lidové podobě Vánoc na přelomu 19. a 20. století a zaposlouchat se i do melodií tradičních koled.

Speciální program nazvaný Hanácké Vánoce připravilo muzeum v Příkazích u Olomouce od 10 do 16 hodin v sobotu 26. listopadu. Připraven bude hanácký štědrovečerní stůl a malí i velcí hosté si v případě zájmu vyzkouší pečení a zdobení perníčků, házení střevícem nebo pouštění lodiček. „Návštěvníci uvidí také například práci na kolovratu a mohou si vyzkoušet také známé i méně známé zvyky a tradice. O štědrovečerním stolu bude vyprávět paní Bronislava Millá z Velké Bystřice, která přiblíží, co na tabuli nesmělo za žádných okolností chybět,“ doplnil kurátor sbírky Hanáckého muzea v přírodě Josef Urban.

Na 14.00 je připraveno vystoupení národopisného souboru Pantla, který zazpívá koledy a předvede další adventní a vánoční zvyky.

V Prostějově opět budí pozornost křivý vánoční stromeček. Už je to tradice, smějí se lidé

Vánoční stromeček na náměstí v Prostějově stojí podobně jako loni opět nakřivo. Ve městě se z toho pomalu stává tradice, posmívají se obyvatelé. Ani v životě není všechno stoprocentní, každý má dostat šanci, reaguje radnice.

„Některé zvyky jako pouštění lodiček nebo krájení jablíčka se zachovaly do dnešní doby. Ale dříve se dodržovaly také tradice, které byly spojené s touhou poznat budoucnost. Hlavně mladé dívky prováděly různé úkony, které měly přilákat jejich milého,“ podotkl historik Urban.

Grunt provoní pokrmy a cukroví z dílny hanáckých hospodyněk, na programu jsou i komentované prohlídky. „Návštěvníkům bych chtěl představit, co advent a Vánoce představují a jaké zvyky a tradice se k nim váží. Můžeme si o tom popovídat o tom, jak na gruntu v tomto období Vánoce vypadaly,“ říká Josef Urban. Dříve bylo toto období výrazněji spojeno s vírou.

FOTO a VIDEO: Rozsvícení stromu v Olomouci přilákalo davy. Jedle dostala jméno Perníček

Na první pokus a bez jakýchkoliv komplikací se rozzářila patnáctimetrová vánoční jedle na olomouckém Horním náměstí. Strom před orlojem dostal jméno Perníček, vedení města vybíralo tentokrát z rekordního počtu návrhů. Symbolický start...

„Poslední zábava připadala na svatou Kateřinu, tedy na 25. listopadu, a pak až do Štěpána nebyly žádné taneční zábavy. Církev se snažila o to, aby lidé uklidnili svou mysl a čekali na narození Ježíše Krista. Ale mezitím byly ještě další příležitosti k oslavám či k zimní práci, vyprávěly se různé příběhy a lidé se scházeli. Hodně se také chodilo ještě před svítáním na ranní mše, takzvané roráty,“ přiblížil Urban.

A jak to bylo v minulosti s vánočním stromem? „Zdobení bylo velice skromné, většinou z toho, co dávala příroda. Tradice vánočních stromů přišla na začátku 19. století z německých zemí. Postupně si tento zvyk hodně lidí oblíbilo. Na konci 19. století už byl zdoben de facto v každé domácnosti. V prvotní fázi, aby nezabíral moc místa, tak byl zavěšen pod stropem nad vánočním stolem. Časem ale byl umisťován na zem, stejně jako to známe ze současnosti. Také v muzeu ho máme ve stojanu, spíše tedy z bezpečnostních důvodů. Zrovna před chvíli strom kolegyně zdobila,“ s úsměvem uzavřel kurátor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanácké muzeum v přírodě

Štítky Kultura, akce, muzeum, muzeum Příkazy, Hanácké muzeum v přírodě, hanácký grunt, Vánoce, Hanácké Vánoce, Příkazy, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Hanácké muzeum nabídne v sobotu ochutnávku Vánoc v tradiční podobě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.