Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Všiml jsem si na mých dílech jedné společné věci, vtipkoval Lukáš Ždan v úvodu své výstavy

Podle mladého umělce Lukáše Ždana je nahota nejvyšší stupeň estetické krásy. To ho přivedlo k uspořádání výstavy v informačním centru Univerzity Palackého – UPointu. Více než 14 vystavených děl střádal už při studiu na gymnáziu v Žamberku.

Už ve čtyři hodiny byla v oválné místnosti informačního centra připravená výstava, která je na první pohled věnovaná ženskému tělu. Už v anotaci popisoval autor vystavovaných děl, že se nahotu a ženské tělo považuje za nejvyšší stupeň estetické krásy, přičemž poukazuje na některá historická díla. O těch má dobrý přehled, Lukáš totiž studuje žurnalistiku v kombinaci s uměnovědnými studii.

Krátce před začátkem vernisáže se do UPointu začali dostavovat první návštěvníci, kteří od začátku jevili zájem o Lukášovy výtvory. Poměrně malý prostor byl rychle zaplněný a krátce nato začal autor své úvodní slovo. Když se zamýšlel nad tím, že udělá výstavu, tak si byl jistý, že by měla mít nějaké ústřední téma. „Poté jsem si všiml na mých dílech jedné společné věci,“ zavtipkoval s dodatkem, že téma obnažených ženských těl bylo jasnou volbou.

V průběhu vernisáže se u jednotlivých děl vystřídalo několik desítek lidí, přičemž k většině z nich měl mladý umělec vysvětlení, nebo historku. Celkem je vystaveno 14 větších či menších obrazů a spousta dalších menších děl, jako jsou črty nebo modely vytištěné na 3D tiskárně. To všechno střádal už od studia na gymnáziu v Žamberku.

Středověké rukopisy nebo nejstarší fotografie Olomouce. To letos nabídne Vlastivědné muzeum

Středověké rukopisy, nově objevené nejstarší fotografie Olomouce či pohled na Černomoří prostřednictvím historických map nabídne v letošním roce na svých výstavách Vlastivědné muzeum v Olomouci. Věnovat se chce také historii Průmyslového muzea...

Podle svých slov sbírá inspiraci kde se dá. „Převážně z internetu. Buď ze sociálních sítí, nebo co mě kde zaujme. Občas nacházím inspiraci i v knížkách,“ přičemž ukázal na obraz, na kterém je obří ženský prs a kolem něj malí lidé na louce. „Třeba tady jsem se inspiroval knihou Ňadro od Philipa Rotha. Tam autor popisoval něco podobného," s úsměvem poznamenal.

Při procházení kolem jednotlivých děl, jsme se s Lukášem zastavili u obrazu ženy ve vířivce. „Tenhle obraz jsem asi před rokem prodal a musel si ho půjčit na výstavu zpátky,“ začal vyprávět. „Do jedné hospody, kam jsme tehdy chodili, jsem přinesl pár obrazů. Slečně za barem se tenhle moc líbil, tak jsem jí ho nechal za zaplacení útraty,“ se smíchem dovyprávěl a napil se vína.

Celou výstavu zaštiťuje umělecký studentský spolek Studium Artium. Ten pořádá výstavy svých členů také v prostorách Uměleckého centra UP – třeba v barokní chodbě nebo v podkroví. Členkou spolku je i kurátorka výstavy Lenka Špannerová, ta se starala o organizaci samotné výstavy. „Bylo třeba zařídit tisk a roznos plakátů, obecně propagaci té výstavy,“ vysvětlila při úklidu prázdného nádobí od občerstvení pro návštěvníky. „Pak bylo potřeba nakoupit věci potřebné na zavěšení těch obrazů. A samozřejmě se musím postarat i o odinstalování výstavy,“ doplnila.

Výstava bude přístupná až do 10. února v otevíracích hodinách informačního centra.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Markéta Kovaříková

Štítky výstava, umění, nahota, UPoint, Studium Artium, student

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všiml jsem si na mých dílech jedné společné věci, říká Lukáš Ždan v úvodu své výstavy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.