Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Arcidiecézní muzeum Olomouc se otevře po dvou letech v novém. I s digitálními médii či komiksem

Po dvouleté rekonstrukci se v závěru dubnu znovu otevře pro veřejnost Arcidiecézní muzeum Olomouc v sousedství katedrály svatého Václava. Historické prostory bývalého kapitulního děkanství a románského paláce biskupa Zdíka prošly proměnou a vznikla zde nová stálá expozice nazvaná Zde se nacházíte. Ta přiblíží návštěvníkům historii od pravěku do 21. století.

Muzeum se znovu otevře 24. dubna. Kromě původní expozice Ke slávě a chvále/Tisíc let duchovní kultury na Moravě, kterou doplní nové exponáty a obmění se, se hlavním tahákem stane nová expozice umístěna ve zrenovovaném podkroví kapituly s názvem Zde se nacházíte. „V těchto prostorách budujeme kulturně historickou expozici, návštěvníkům nabídneme pohled na to, jak se v průběhu tisíciletí vyvíjelo svatováclavské návrší,“ uvedl vedoucí Arcidiecézního muzea Miroslav Kindl.

Velká část expozice bude patřit novým médiím a digitálnímu obsahu. Návštěvníci se mohou těšit na obrazovky s virtuálně herními vizualizacemi prostoru svatováclavského návrší v období pravěku, středověku a novověku. „Do Olomouce budou převezeny také tři krásné bronzové modely návrší,“ doplnil vedoucí muzea. Novou expozici doplní komiks z dílny Martina Šinkovského a Petra Nováka. Na 52 stranách vylíčí příběh současného mladíka, který vyrazí lézt po skále pod dómem svatého Václava a shodou okolností se stane cestovatelem v čase. Kurátoři výstavy tak cílí i na mladé návštěvníky.

Rozporuplné reakce budí už řadu let plánovaná podoba budovy SEFO v centru Olomouce, architektonickou studii schválili před nedávnem krajští památkáři a příprava stavby může postoupit do další fáze. Kvůli návrhu rozsáhlé muzejní novostavby...

Návštěvníci se budou moci také podívat na velice přesnou napodobeninu vzácného Olomouckého horologia, zvaného také Olomoucký kolektář z první poloviny 12. století. Dílo vzniklo na objednávku biskupa Jindřicha Zdíka pro olomouckou kapitulu svatého Václava. „Ilustrovaný rukopis zahrnuje na 161 listech pergamenu kolekci liturgických textů potřebných k denním modlitbám. Kodex se stal kořistí švédské armády během třicetileté války a je dodnes uložen v Královské knihovně ve Stockholmu,“ přiblížil mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Podkroví Arcidiecézního muzea Olomouc prochází proměnou

Expozice v podkroví vzniká pod dohledem architekta Jana Šépky, jenž se na rekonstrukci budov kapitulního děkanství pro potřeby Arcidiecézního muzea podílel již před více než deseti lety. Oprava je součástí rozsáhlé rekonstrukce sousedního Zdíkova paláce, jedné z nejcennějších románských památek ve střední Evropě, která vyjde zhruba na 50 milionů korun. Po otevření paláce budou návštěvníkům zpřístupněna i dosud uzavřená místa; v přízemí paláce se budou moci zájemci vůbec poprvé od jeho otevření v roce 2006 projít všemi čtyřmi rameny zdejší gotické křížové chodby se středověkými nástěnnými malbami. O patro výš jim bude k dispozici nová lávka, které je provede po celém ochozu s původními románskými okny.

Arcidiecézní muzeum Olomouc bylo poprvé zpřístupněno veřejnosti 1. června 2006. Založeno bylo v roce 1998 ve spolupráci s olomouckým arcibiskupstvím jako první muzeum v České republice orientované k duchovní kultuře. Od roku 2015 je muzeum držitelem titulu Evropské dědictví, který získalo jako první v ČR.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum umění Olomouc, Zdeněk Sodoma, Markéta Lehečková

Štítky muzeum, Muzeum umění Olomouc, palác, svatý Václav, rekonstrukce, komiks, kultura, Arcidiecézní muzeum, Olomouc, historie, expozice, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arcidiecézní muzeum Olomouc se otevře po dvou letech v novém. I s digitálními médii či komiksem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.