Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tradiční festival Dvořákova Olomouc letos neproběhne. Filharmonii chybí peníze

Po více než dvaceti letech přeruší letos Moravská filharmonie Olomouc tradici pořádání mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc. Přehlídka, při které mířili do Olomouce umělci z celého světa, měla náklady okolo dvou milionů korun. Návštěvnost se průměrně pohybovala okolo 1400 posluchačů. Jako náhradu plánuje filharmonie menší akci MFOpen.

Podle zástupců města, které je zřizovatelem Moravské filharmonie Olomouc (MFO), by mělo zrušení festivalu Dvořákova Olomouc představovat jen provizorní řešení. Primátorův náměstek Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti) uvedl, že radnice již začala pracovat na dlouhodobém koncepčním řešení financování kulturní instituce.

Riziková lokalita z vyklizené zahrádkářské osady. Olomouc řeší potíže před stavbou u řeky Moravy

V závěru minulého roku skončily pachtovní neboli nájemní smlouvy uživatelům zahrádek v kolonii u řeky Moravy na Nových Sadech a olomoucký areál se uzavřel. Místo, kde má vzniknout další část protipovodňových opatření na ochranu krajského města,...

Festival Dvořákova Olomouc pořádá MFO od roku 2001, kdy navázal na předchozí Olomoucké hudební jaro. „Jako ředitel jsem stál před velmi těžkým rozhodnutím, ale jsem si vědom primárního úkolu Moravské filharmonie. Náš ekonomický výhled pro letošní rok ukázal, že bude nutné přehodnotit plán sezony 2022/2023 a učinit opatření. Zrušení Dvořákovy Olomouce pro letošní rok se ukázalo jako to nejsmysluplnější řešení, díky kterému budeme moci garantovat zachování ostatní programové nabídky a její kvalitu," řekl ředitel filharmonie Jonáš Harman.

„Souběžně s tím pracujeme na dlouhodobém koncepčním řešení financování jak Moravské filharmonie, tak Moravského divadla, protože v současnosti jsme se dostali na hranici udržitelnosti. Fakt, že Moravská filharmonie za současných podmínek nedokáže uspořádat festival Dvořákova Olomouc, je jedním z důkazů," komentoval náměstek Tichák.

Investice do cyklotras, vody i sociálního bydlení. Vedení Olomouce zveřejnilo programové prohlášení

Programové prohlášení na aktuální volební období schválila Rada města Olomouce. Zástupci vládnoucí koalice podepsali dokument, který ve dvanácti hlavních kapitolách podrobněji naznačuje priority, na něž bude vedení města do roku 2026 cílit. Mezi...

Svým posluchačům místo festivalu Dvořákova Olomouc nabídne MFO od 12. do 14. května akci menšího rozsahu s názvem MFOpen, na jejíž dramaturgii se podílí šéfdirigent Zsolt Hamar. Filharmoniky povede na koncertě v pátek 12. května. Na programu nebude chybět Dvořákova hudba. Během programu se více představí jednotliví členové, soubory, orchestr i přizvaní místní umělci. Na MFOpen filharmonici nezapomenou ani na děti, pro které se chystá speciální nedělní program v Redutě.

Do pořádání festivalu Dvořákova Olomouc v posledních letech zasáhla i pandemie koronaviru. V roce 2020 se vůbec nekonal, o rok později se odehrál v on-line podobě, doplnila mluvčí filharmonie Klára Mars. Přehlídka je zasvěcena Antonínu Dvořákovi, a to s ohledem na jeho blízký vztah k Olomouci, kde spolupracoval s pěveckým spolkem Žerotín.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Schulz

Štítky Kultura, filharmonie, orchestr, hudba, Olomouc, Dvořákova Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradiční festival Dvořákova Olomouc letos neproběhne. Filharmonii chybí peníze  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.