Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Investice do cyklotras, vody i sociálního bydlení. Vedení Olomouce zveřejnilo programové prohlášení

Programové prohlášení na aktuální volební období schválila Rada města Olomouce. Zástupci vládnoucí koalice podepsali dokument, který ve dvanácti hlavních kapitolách podrobněji naznačuje priority, na něž bude vedení města do roku 2026 cílit. Mezi klíčové body se řadí například zvyšování kapacit škol, snižování dluhu Olomouce či převzetí vodohospodářské infrastruktury.

Příprava v pondělí oficiálně podepsaného programového prohlášení trvala téměř čtyři měsíce. Podle předmluvy dokumentu chce město Olomouc i nadále směřovat mezi vyspělé, moderní, rozvíjející se evropské metropole s vysokou kvalitou života.

Dvanáct hlavních programových bodů dnes na olomoucké radnici podepsali za současnou koalici primátor Miroslav Žbánek (ANO 2011) a jeho náměstci Otakar Štěpán Bačák (spOLečně), Tomáš Pejpek (ProOlomouc) a Viktor Tichák (Piráti).

„Kromě celkového snížení dluhu chceme vést proinvestiční politiku. Nově zřízená investiční komise se bude zabývat každoročním, střednědobým a dlouhodobým investičním plánem, jejich tvorbou, aktualizací a naplňováním. Investice a opravy chceme směřovat především do majetku ve vlastnictví města, a to za využití evropských i národních dotačních prostředků. V tomto volebním období chceme převzít i provoz části městské vodohospodářské infrastruktury a pokračovat v přípravě přechodu provozování celé vodohospodářské infrastruktury městem,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek.

Olomouc má vylepšenou aplikaci pro chytré telefony. Slibuje snazší komunikaci s úřady. Vyzkoušeli jsme ji

Statutární město Olomouc spustilo vylepšenou aplikaci Moje Olomouc. Ta má nový design a vedení města slibuje uživatelsky přívětivější prostředí s vyhledáváním a dalšími možnostmi, včetně objednávání na přepážky magistrátu.

Z konkrétních dopravních opatření plánuje Olomouc investovat do rozvoje cyklotras a stezek, jednat by se mělo například o dlouho připravovaný úsek z Neředína do Topolan, trasu Samotišky – Droždín – Bystrovany nebo stezku v Jeremenkově ulici nedaleko olomouckého nádraží. Proměnou by měly projít některé silniční uzly, například rozlehlé křížení ulic Velkomoravská a Schweitzerova na průtahu městem.

Olomouc se chystá modernizovat tramvajovou trať v Brněnské ulici a opravit tam podchod v Pionýrské. „V návaznosti na to chceme začít připravovat projekt rekonstrukce celého uličního profilu v ulicích Palackého, Litovelská, třída Míru. To znamená pokračovat v obnově důležitých radiálních tramvajových tras,“ přiblížil náměstek primátora Tomáš Pejpek s tím, že před dokončením je také hala pro odstavování tramvají poblíž hlavního nádraží. Ve fázi majetkoprávní přípravy je pak plánované další prodloužení tramvajové trati z Nových Sadů do Slavonína.

Přestavba plecharény nebo dotování soukromé haly? Olomouc si nechá vypracovat analýzu

Jak naložit se starým zimním stadionem a nabídkou na vybudování špičkové multifunkční haly? Před složitým rozhodnutím stojí vedení města Olomouce, které si nechá zpracovat analýzu jednotlivých variant. Jasněji by podle primátorova náměstka...

Pro rozvoj města je podle náměstka Pejpka klíčová změna územního plánu číslo 10. „Zahrnuje velké množství různých podnětů od občanů. Náš dvorní projektant k tomu přistoupil velmi důkladně. Na stole máme podstatně přepracovaný územní plán. Teď bude na nás, abychom úkol zdárně, a ne v extrémně dlouhých časech dotáhli do konce. Jsme pod tlakem mnoha stavebníků, kteří čekají, aby mohli realizovat své projekty. Záměrů je nachystaná celá řada a pokud se bude ekonomicky dařit, tak Olomouc bude znatelně růst. Budeme usilovat o to, aby tady nerostly noclehárny, ale plnohodnotné město,“ prohlásil architekt a náměstek primátora Pejpek.

Vedení Olomouce chce také modernizovat mateřské a základní školy a zvyšovat jejich kapacitu. „Největší výzva se týká u základních škol například lokality Nové Ulice a Řepčína. Obecně deficit evidujeme spíše u mateřských škol. Máme připraveny tři projekty, v Chomoutově by se mělo začít již letos se stavbou,“ specifikoval primátorův náměstek Viktor Tichák.

Koalice chce podle náměstkyně Kateřiny Dobrozemské (ProOlomouc) dále rozvíjet koncepci dostupného sociálního bydlení i například výstavbou padesáti městských bytů. „Chceme více spolupracovat s neziskovými organizacemi. Budeme zavádět i nástroje, které nám pomohou mapovat situaci lidí v bytové nouzi, jako je třeba takzvané kontaktní místo pro bydlení. V plánu je také vylepšení poradenství a podpory pro občany Olomouce, aby mohli lépe zvládnout změny, které se nyní dějí ve společnosti, a neocitli se v krizových situacích,“ řekla k jedné z klíčových kapitol programového prohlášení Kateřina Dobrozemská.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Politika, programové prohlášení, plány, město, Olomouc, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tonda Tesarik

Je hezké že Olomouc chce rozšiřovat cyklostezky a zajímalo by mě podle jakého klíče postupuje, protože cyklostezka z Olomouce přes Chomoutov do Štěpánova .

Úterý, 14. února 2023, 09:26Odpovědět

Investice do cyklotras, vody i sociálního bydlení. Vedení Olomouce zveřejnilo programové prohlášení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.