Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Filmy hledají, co jsou lidé ochotní obětovat, říká organizátorka Jednoho světa v Olomouci Anna Kvítková

Do Olomouce zavítal festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Během projekcí, které probíhají od pondělí do soboty, se skrze debaty, výstavy a workshopy snaží přiblížit bezpráví a osobní krize, se kterými se setkávají lidé u nás i ve světě.

Jak dlouho se festival připravoval?
Festival se plánoval od loňského září, kdy jsme s Viktorií Renčovou, druhou hlavní koordinátorkou, začali hledat sponzory festivalu. To byla naše práce do konce roku a v lednu se k nám přidal užší tým koordinátorů, kteří se starali o vše, co je na festivalu potřeba. Tedy PR, hosté k debatám, moderátoři projekcí, technická výpomoc a další potřebné věci. Od začátku března s námi začalo pracovat dalších 70 dobrovolníků.

Letošním heslem je hledání ceny bezpečí. Co si pod tím mají zájemci představit?
Letošní ročník nese podtitul Cena bezpečí. Je to kvůli tomu, že většina filmů právě hledá, co pro lidi nejen z různých rizikových oblastí znamená bezpečí a co pro něho jsou ochotní obětovat. 

Během festivalu promítáte 27 filmů a projekcí během takřka dvojnásobného počtu projekcí. Jak probíhal výběr filmů?
Ze zhruba pěti set filmů z pražské centrály Jednoho světa se do regionů rozesílalo 30 filmů, ze kterých jsme vybrali právě zmiňovaných 27 dokumentů. Z té třicítky jsme k jednotlivým projekcím vybírali filmy se zbytkem koordinátorů, přičemž největší podíl na tom měli koordinátoři moderátorů, guest service a já s Viktorií. Pro srovnání, pražský Jeden svět promítá kolem stovky filmů.

Olomouc bude hledat nového nájemce letního kina. Areál v posledních letech prochází obnovou

Podklady pro hledání nového provozovatele letního kina u centra města Olomouc bude připravovat olomoucký magistrát. Město s dosavadním nájemcem v posledních letech pracovalo na rekonstrukci zásadních prvků oblíbeného, ale dlouho zanedbávaného...

Aktuálně je čtvrtý festivalový den, jak festival zatím probíhá?
Jeden svět probíhá celkově podle plánu a našich očekávání. Vyskytlo se pár problémů, ale takto ke každému festivalu patří. Řešili jsme potíže s jedním projekčním místem, kde s námi nespolupracovala promítací technika ani technika na debatu tak jak měla. To se nám naštěstí podařilo vyřešit.

Avizovali jste, že letošní ročník klade větší důraz na debaty po jednotlivých projekcích. Koho jste si k nim pozvali?
Pozvali jsme si hosty z laické i odborné veřejnosti, kteří vždy mají k problematice, kterou dokument rozebírá, vztah. Nejzvučnější snímek byl nejspíše Kuciak: Vražda novináře, který promítáme třikrát a ke každému přijala pozvání nějaká investigativní novinářka. V pondělí dorazila Zuzana Šotová, ve středu Monika Tódová a v pátek Pavla Holcová, která se zavražděným novinářem úzce spolupracovala na jeho poslední kauze.

K filmu To musíte zažít přijeli protagonisté z maďarské pobočky Amnesty International David Vig a Luca Dudits. K dalšímu filmu zabývající se partnerskými vztahy přijal pozvání pár z Olomouckého kraje Kristýna a Miroslav a ke zmiňovanému filmu o vraždě novináře přijede Pavla Holcová, která ve filmu funguje jako jedna z vypravěčů děje.

Olomoucký Jeden svět se jeví jako festival zejména pro studenty a mladé lidi. Mysleli jste i na jiné věkové kategorie?
Součástí festivalu je seniorská projekce, při které promítáme film o různých pohledech na partnerské vztahy a spory, které k nim patří. V rámci doprovodného programu jsme se pokusili cílit zase na žáky základních škol skrze dílnu mladého novináře, kterým lektoři ukazovali práci v médiích. Poměrně široký záběr věkových kategorií by mohla být debata s politologem Tomášem Lebedou.

Vražda novináře, válka na Ukrajině a rodinné vztahy. Lidskoprávní festival Jeden svět se vrací do Olomouce

Cena bezpečí, téma letošního ročníku Jednoho světa odkazuje na současnou situaci ve světě, který se zdá jako jedna krize za druhou. Dokumenty, které se budou promítat na různých projekčních místech v Olomouci reflektují potíže, které prožívají...

Jeden svět
Festival Jeden svět je jedním ze základních stavebních kamenů společnosti Člověk v tísni. Od svého vzniku v roce 1999 se stal nejvýznamnějším festivalem svého druhu na světě a v roce 2007 získal čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům. Jeden svět přišel v minulosti s unikátním konceptem Jeden svět v regionech, díky kterému se každoročně odehrávají napříč republikou jednotlivé "jednosvětové" festivaly. Každý z těchto festivalů funguje samostatně a je jedinečný svou vlastní dramaturgií a inovacemi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Štěpán Zvoníček

Štítky Jeden svět Olomouc, lidská práva, Člověk v tísni, Anna Kvítková, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmy hledají, co jsou lidé ochotní obětovat, říká organizátorka Jednoho světa v Olomouci Anna Kvítková  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.