Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

AFO přinese do Olomouce i výstavy nebo hudbu. Některé kapely budou v ČR poprvé

Už za deset dní začne 58. ročník jednoho z největších filmových festivalu v České republice – Academia Film Olomouc (AFO). Kromě populárně vědeckých filmů se mohou diváci těšit na doprovodný program v podobě výstav i hudebních vystoupení. Některé kapely se do České republiky podívají úplně poprvé.

Doprovodný program festivalu cílí na publikum napříč generacemi a chce do festivalového dění co nejvíce lidí. Návštěvníci se tak během týdne mohou těšit na koncerty, výstavy, workshopy či na živé natáčení podcastů.

„Letos se po čtyřech letech vrací hudební program pod zastřešenou stage na parkán Konviktu. Živé koncerty a následné after parties rozezní festivalové centrum od středy do soboty, v pátek a v sobotu se navíc můžeme potkat na večírcích v prostorách 15 Minut Music Club a zbrusu novém klubu Underground,“ uvedla v tiskové zprávě dramaturgyně Lucie Zelená. Dvě hudební uskupení se do České republiky podívají vůbec poprvé. Jde o norské duo Smerz, které ve svých vystoupeních kombinuje postupy klasické hudby a současný klubový zvuk. Na českou premiéru se také chystá francouzské duo Baraka se silným vlivem taneční hudby 90. let.

TIP NA VÍKEND: Centrum Olomouce obsadí tvarůžkový festival. Zajímavé recepty představí Roman Paulus

Milovníci dobrého jídla se mají na co těšit. V sobotu a neděli ovládne Horní i Dolní náměstí v Olomouci tvarůžkový festival. Na šestém ročníku se představí více než padesát prodejců gastronomických specialit a regionálních produktů.

Enviromentální výstavy i věda v ulicích

Během týdne budou moci návštěvníci zhlédnout i několik výstav. V krytu civilní obrany v Bezručových sadech půjde o výstavu Slunce od Michała Patyckého. Zajímavostí bude prohlídka ve tmě, při které návštěvníci dostanou čelovky a zkusí si zažít pocity horníků v dolech. V Galerii XY bude připravena expozice Kůrovec, na Konviktu zase výstava islandsko-italské umělkyně Klary Rosatti„V uměleckém centru UP instalujeme výstavu SDGs: Inovace pro udržitelnou budoucnost, kterou zájemci navštící pomocí mobilní aplikace v rozšířené realitě,“ vysvětlil dramaturg Zdeněk Rychtera. Výstava demonstruje sílu lidského myšlení a originality při hledání odpovědí na ty nejtěžší otázky.

Institut CATRIN UP představí některé ze svých vědeckých výsledků v rámci programu Věda v ulicích. Kolemjdoucí se budou moci na Horním náměstí seznámit s genetickou analýzou hmyzu, výzkumem rostlin či nanotechnologiemi. 

Filmy hledají, co jsou lidé ochotní obětovat, říká organizátorka Jednoho světa v Olomouci Anna Kvítková

Do Olomouce zavítal festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Během projekcí, které probíhají od pondělí do soboty, se skrze debaty, výstavy a workshopy snaží přiblížit bezpráví a osobní krize, se kterými se setkávají lidé u nás...

Známé podcasty živě z Olomouce

Během festivalu proběhnou také živá natáčení několika podcastů. Aleš Stuchlý, Vít Schmarc a Šárka Gmiterková přijedou se svým filmovým podcastem Čelisti, který vysílá Radio Wave. O umělé inteligenci budou v rámci natáčení Studia N debatovat vědec Tomáš Mikolov a vědecký novinář Petr Koubský, společně s moderátory Filipem Titlbachem a Vítkem Svobodou.

Chybět na festivalu nebude ani podcast Laboratoř Martiny Maškové z Českého rozhlasu Plus. V něm divákům vědci s expertízou v životním prostředí, ekologii a udržitelném rozvoji představí nejnovější vědecké studie.

Univerzita Palackého pořáda AFO již od roku 1966. Festival tak patří mezi nejstarší české filmové přehlídky. Na jeho chodu se podílejí především současní a bývalí studenti Univerzity a podle počtu akreditací jde o jeden z nejnavštěvovanějších filmových festivalů u nás. Kompletní program a akreditace jsou dostupné na webových stránkách festivalu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Academia Film Olomouc, Tomáš Helísek

Štítky AFO, Academia Film Olomouc, Univerzita, Univerzita Palackého, Olomouc, festival, filmový festival, doprovodný program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AFO přinese do Olomouce i výstavy nebo hudbu. Některé kapely budou v ČR poprvé  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.