Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pěvecký sbor Univerzity Palackého zazpívá za polárním kruhem. Při nacvičování využívali Zoom

Smíšený komorní sbor Ateneo Univerzity Palackého v Olomouci míří do Norska. Téměř čtyři sta kilometrů za severním polárním kruhem představí veřejnosti vlastní repertoár i ten společný, který vytvořili s tamním partnerským sborem. Při nacvičování se sbory spojovali přes platformu Zoom.

Paříž severu, jak je přezdívané norské město Tromsø, bude začátkem května cílem univerzitního pěveckého sboru Ateneo. Výjezd proběhne pod vedením Pavla Režného z katedry hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Tam spolu s kolegy z Norges Arktiske Studentkor nejdříve nacvičí a poté během společného koncertu představí širší veřejnosti svůj repertoár.

Program společného koncertu budou tvořit podle Režného tři části. „Svůj program předvede domácí sbor, potom vystoupí sbor hostující a na závěr oba spojené sbory předvedou společný program norských a českých autorů,“ vysvětli Pavel Režný, který je zároveň vedoucí sboru. Doplnil, že společné skladby oba sbory nacvičovaly online přes platformu Zoom. Hlavním důvodem je usnadnění při nácviku výslovnosti.

Letošní olomoucký majáles zná svého krále. Bude jím Miroslav Krobot

Králem letošního olomouckého majálesu se stane herec a režisér Miroslav Krobot. Korunu a žezlo převezme na začátku května od Jana Tománka a Kristýny Coufalové. Ti vládli studentům od loňského roku. Letošní majáles nabídne návštěvníkům koncerty i...

Realizace aktivit by měla vést ke vzájemnému seznámení všech účastníků s hudební kulturou obou národů, navázání dalších osobních kontaktů a prezentaci českého a norského sborového umění.

„Na tento workshop a koncert v Norsku následně na podzim 2023 naváže návštěva norského sboru v Olomouci,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí univerzity Egon Havrlant. Spolupráci by měly oba sbory završit vydáním společného CD.

Společné aktivity jsou realizovány díky programu bilaterální spolupráce financovanému v rámci Fondů EHP a Norska. Účelem je posílení vzájemných vztahů a výměny zkušeností mezi Českou republikou a donorskými státy, mezi které patří Norsko, Island a Lichtenštejnsko.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Univerzita Palackého v Olomouci

Štítky Univerzita Palackého v Olomouci, Ateneo, pěvecký sbor, Norsko, polární kruh, vystupování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěvecký sbor Univerzity Palackého zazpívá za polárním kruhem. Při nacvičování využívali Zoom  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.