Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadlo na cucky připravuje novou hru. Je inspirována pěstitelem konopí, který sedí ve vězení

Režisérka Barbara Herz chystá v Divadle na cucky novou divadelní hru Tanec dervišů, která je inspirována příběhem adiktologa Dušana Dvořáka z Ospělova na Prostějovsku. Ten v současnosti sedí ve vězení, kde si odpykává trest šesti let ve vězení za pěstování léčebného konopí. Na premiéru hry se mohou diváci těšit v rámci festivalu Divadelní Flora.

Tanec dervišů je již sedmou dokumentární inscenací Barbary Herz. Nyní se zaměřila na problematiku vězení a paradoxní tvrdost postihů. „Dušan Dvořák nedostal milost ani po polovině odsezeného trestu, přestože není jakkoliv společensky nebezpečný a dokonce je po změně legislativy vězněn za něco, co už dnes není ani přestupek,“ vysvětluje režisérka, proč si zvolila právě tuto kauzu.

Dvořák na své chalupě na Prostějovsku v minulosti opakovaně pěstoval konopí pro léčebné účely. Soudy mu nikdy neprokázaly, že by nějakou část marihuany prodával. Pěstování konopí je však u nás svázané přísnými regulemi a Dvořák tak skončil v roce 2019 ve vězení. Několikrát již žádal o milost. V dubnu i nově zvoleného prezidenta Pavla.

Konopný léčitel Dušan Dvořák požádal prezidenta Pavla o milost. Odpykal si už přes polovinu šestiletého trestu

Dušan Dvořák z Ospělova na Prostějovsku, který za pěstování léčebného konopí skončil na šest let ve vězení, požádal prezidenta Petra Pavla o milost. Dvořák si již odpykal polovinu trestu, u předchozího prezidenta Miloše Zemana se žádostí o milost...

Od loňského července si režisérka s Dušanem Dvořákem vyměnila desítky dopisů. „V naší korespondenci jsme otevřeli i témata daleko přesahující hranice jeho kauzy,“ popsala Herz. „Veřejnosti, která zná jeho výstupy z médií, však inscenace přinese i zcela nečekané, hluboce intimní polohy,“ dodala.

Příběh Dušana Dvořáka ale není jediný, který se v divadelní hře objeví. Kromě dopisů z věznice se tam objeví také přímé výpovědi mladé Evy z Ostravy. Ta hledá cestu z „vězení“ rodiny, kde jako dítě zažila domácí násilí, alkoholismus a chudobu. Její příběh tak tvoří v inscenaci druhou rovinu, která se překvapivě prolíná s Dvořákovým příběhem.

Inscenace je monodrama, ve kterém se představí členka souboru Národního divadla, nositelka ceny Thálie a olomoucká rodačka Veronika Lazarčáková"Důvodem, proc č nechávám hrát třicetiletou ženu šedesátiletého muže, je záměr oprostit inscenaci od jakékoliv vnější popisnosti. Veroniku Lazarčákovou nejde s Dušanem Svořákem jakkoliv srovnávat, a tak se mnohem snáz dostaneme k podstatě jeho dopisů," vysvětlila Herz. O scénografii hry se postará Petra Vlachynská a o hudbu Matouš Hekela

Moravská filharmonie a Moravské divadlo: Není třeba se bát variant, které zatím neviděly světlo světa

Moravská filharmonie i Moravské divadlo jsou instituce nesporných kvalit a středoevropských ambicí a je na místě podporovat jejich rozvoj. Naopak není na místě se bát variant, které zatím neviděly světlo světa…

„Tancem dervišů bychom chtěli otevřít debatu nejen o kauze Dušana Dvořáka a jí podobných, ale i o společenském přístupu k léčebnému konopí. Soustředíme se také na téma reformy současného vězeňského systému,“ vysvětlila v tiskové zprávě umělecké šéfka divadla Silvia Vollmann. Z toho důvodu také divadlo plánuje sérii panelových diskuzí, které budou navazovat na vybraná představení. 

Novou inscenaci budou moci zájemci poprvé navštívit 18. května v 17:30, a to jako součást programu festivalu Divadelní Flora. Předprodej vstupenek a další informace jsou k dispozici na webových stránkách divadla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Hrinda

Štítky divadlo, Divadlo na cucky, Tanec dervišů, Divadelní Flora, Dušan Dvořák, premiéra, inscenace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo na cucky připravuje novou hru. Je inspirována pěstitelem konopí, který sedí ve vězení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.