Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Olomoucká Muzejní noc nabídne prohlídku Zdíkova paláce, projížďku parním vlakem i videomapping

Již podesáté se dnes v Olomouci otevřou galerie, muzea a další kulturní instituce v rámci Muzejní noci. Prohlídky doplní parní vlak, koncerty a například i videomapping na náměstí Republiky. Zahájení celostátního festivalu proběhlo už ve středu při otevření Červeného kostela v Olomouci.

"Festival zastřešuje aktivity muzeí a galerií, které svým návštěvníkům kromě prohlídek stálých expozic a aktuálních výstav nabízejí řadu doprovodných programů," láká náměstek primátora Olomouce pro kulturu Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti).

Vstupné je dobrovolné, většina institucí nabízí vstup zdarma. Například nově otevřený olomoucký Červený kostel, který od roku 2020 procházel velkou rekonstrukcí, nabídne komentované prohlídky od 20 do 22 hodin.

Otevřeno bude také Muzeum moderního umění, Arcidiecézní muzeum a Vlastivědné muzeum. "Návštěvníkům zpřístupníme expozici Století relativity, výstavu mapující architektonický unikát – elektrárnu a vilu v Háji u Mohelnice a také výstavu Flashback: Hermit 1992–1999. V Arcidiecézním muzeu mohou lidé poprvé spatřit dosud uzavřené části středověkého Zdíkova paláce, uvidí také umělecké poklady ve stálé expozici Ke slávě a chvále a nová stálá expozice nabízí historii sedmi tisíciletí osídlení olomouckého Svatováclavské návrší," sdělil ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal.

FOTOGALERIE: Ze zašlého skladu chloubou regionu. Olomoucký Červený kostel se otevírá veřejnosti

Věžní hodiny odbily desátou hodinu, zazněla fanfára a zbývalo už jen slavnostní přestřižení pásky. Červený kostel v centru Olomouce se oficiálně otevřel po více než dvou letech stavebních prací rozsáhlé rekonstrukce. Nově upravený prostor se má...

Ve Vlastivědném muzeu budou k dispozici i kurátoři, lidé se mohou těšit na výstavy Dětský svět, Mušle Středomoří nebo Národní soutěž fotografie a otevřeny budou i stálé expozice.

K akci se připojí například i České dráhy, které od 18 do 22 hodin zpřístupní depozitář muzea poblíž hlavního nádraží a vypraví parní vlak, který během večera dvakrát projede trasu z Olomouce hlavního nádraží do stanice Olomouc-Řepčín a zpět.

Do Muzejní noci se v Olomouci zapojí pět desítek institucí, na programu je i beseda, hlavní část programu bude na náměstí Republiky, kde bude videomapping a koncerty. Přehled jednotlivých akcí je na webu muzejninoc.cz, zapojení olomouckých kulturních institucí pak na webu olomouckamuzejninoc.cz.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky muzeum, video mapping, Muzejní noc, Olomouc, výstava, Zdíkov, palác, koncert, kulturní instituce, kostel, Viktor Tichák, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká Muzejní noc nabídne prohlídku Zdíkova paláce, projížďku parním vlakem i videomapping  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.