Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

FOTOGALERIE: Ze zašlého skladu chloubou regionu. Olomoucký Červený kostel se otevírá veřejnosti

Věžní hodiny odbily desátou hodinu, zazněla fanfára a zbývalo už jen slavnostní přestřižení pásky. Červený kostel v centru Olomouce se oficiálně otevřel po více než dvou letech stavebních prací rozsáhlé rekonstrukce. Nově upravený prostor se má stát významným bodem kultury nejen pro město Olomouc, ale i celý kraj. Veřejnosti se představí během úvodního festivalu.

170 milionů korun, 29 měsíců stavebních prací a předtím ještě řada let příprav a jednání. Červený kostel na rušné třídě Svobody v Olomouci se otevírá veřejnosti, před tím desítky let sloužil jako sklad knih pro Vědeckou knihovnu Olomouc. Důležitá krajská instituce má nyní bývalou sakrální stavbu i s novou přístavbou opět ve správě, ale budovy poslouží celé řadě dalších organizací nejen z hanácké metropole. Téměř 133 milionů z celkových nákladů na přestavbu nakonec pokryje dotace.

Symbolický klíč od Červeného kostela převzala z rukou hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka ředitelka Vědecké knihovny Iveta Ťulpíková. Artefakt, který metaforicky otevírá brány kostela, vyrobil olomoucký sochař Jan Dostál. Ten se postaral  i o unikátní kovovou výzdobu střechy a věže zatraktivněné dominanty centra Olomouce.

Další stovky bytů pro Olomouc. Investiční skupina chce proměnit opuštěnou zónu u nádraží

Opuštěná lokalita u Fibichovy ulice nedaleko olomouckého vlakového nádraží by se už od závěru letošního roku měla začít měnit v lokalitu moderního bydlení. Výstavbu bytových domů s komerčními prostorami zafinancuje investiční skupina DRFG, která...

Červený kostel má i své vlastní logo a slogan, který zní Kultura, setkávání, vědění a také novou publikaci, kterou ve čtvrtek večer čeká slavnostní křest. Ten bude součástí jedné z prvních akcí v opravené budově s názvem Začínáme…Festival Červeného kostela. Událost spojená s otevřením zrekonstruované stavby nabídne program od čtvrtka až do neděle, kdy ji zakončí sousedská slavnost. „Chceme tímto způsobem také poděkovat obyvatelům z této části města, kteří museli mít po dobu stavby trpělivost s různými omezeními,“ poznamenala ředitelka knihovny Ťulpíková.

Novým prvkem v Bezručově ulici je moderní přístavba, která propojuje budovu ředitelství knihovny a zrekonstruovaný kostel. Vstupní část zdobí vysoká stěna z přibližně deseti tisíc knih, které jsou nejen dekoračním prvkem, ale zakrývají také různé vnitřní instalace a technologie. V prosklené budově vznikne také posezení s možností občerstvení, relaxační místa budou k dispozici i venku v okolí Červeného kostela.

Program Festivalu Červeného kostela
17. 5. 16.00 Alena Mornštajnová. Autorské čtení z knihy Les v domě
18. 5. 10.00 Zlatá velryba. O představivosti a psaní knih pro děti
18. 5. 14.00 S Radomírem Surmou o umění, restaurování...
18. 5. 15.30 Dech na strunách. Koncert Moniky Štreitové (flétna) a Pedra Rodriguese (kytara)
18. 5. 20.00 Setkání v Olomouci. Jindřich a Monika Štreitovi
19. 5. 20.00–22.00 Muzejní noc – prohlídky Červeného kostela
20. 5. 10.00–17.00 Komentované prohlídky Červeného kostela
20. 5. 18.00 Koncert smyčcového kvarteta Moravské filharmonie Olomouc
21. 5. 10.00–17.00 Sousedská slavnost
21. 5. 19.00 Otisky – představení Divadla na cucky
Výstavy
17. 5. – 21. 7. 2023 Svět pohledem Jindřicha Štreita
Zdroj: Vědecká knihovna v Olomouci

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, Vědecká knihovna v Olomouci

Štítky Červený kostel, Olomouc, stavba, knihovna, Vědecká knihovna v Olomouci, Moravské divadlo, Moravská Filharmonie, festival, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Ze zašlého skladu chloubou regionu. Olomoucký Červený kostel se otevírá veřejnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.