Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Provoz amfiteátru i vybudování nové restaurace. Olomouc hledá všestranného nájemce pro letní kino

Od letních měsíců plánuje olomoucká radnice hledat nového provozovatele letního kina s restaurací v centru města. Ikonický areál s amfiteátrem prochází postupnou renovací, místo zvelebovali v uplynulých letech i dobrovolníci. S dlouhodobým pronájmem místa se pojí ale také požadavek na investici do vybudování nové restaurace.

Majetkoprávní a také investiční odbor olomouckého magistrátu připravoval pro vedení města podklady pro koncesní řízení, které by měla Olomouc vyhlašovat v průběhu letních měsíců. Cílem je najít firmu či osobu, která se postará o provoz letního kina s restaurací.

„Vedeme průzkumy trhu, protože koncesní řízení bylo vypsané už minulý rok a nikdo se do něj nepřihlásil. Teď se podmínky snažíme upravit tak, aby koncese nebyla neúspěšná. Sondujeme na poli aktérů v kultuře, kdo by mohl mít zájem. Takových subjektů je více, určitě to není cíleno na jednoho provozovatele,“ přiblížil náměstek olomouckého primátora pro oblast kultury Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti).

Podle vedoucího odboru kultury a cestovního ruchu Magistrátu města Olomouce Radima Schuberta by se v případě úspěšného hledání a dohody mohla smlouva s novým provozovatelem podepisovat na přelomu roku 2023 a 2024. „Doufáme, že to dobře dopadne, příští sezona by pak už mohla být v novém režimu,“ říká Schubert a dodává: „Princip je podobný jako u vánočních trhů, kdy město dává za jasných podmínek k dispozici prostor a město provozování nestojí ani korunu.“

Dojem je velkolepý, těší obnova letního kina jeho provozovatelku. O areál se stará od devatenácti

Nákladnou rekonstrukcí procházel v nedávné době areál olomouckého letního kina nedaleko centra města. Ikonické místo má už šest let na starosti jako provozovatelka Kateřina Švarcová, do obnovy zchátralého kulturního zařízení se přitom s přáteli a...

Jenže najít právnickou či fyzickou osobu, která vyhoví všem požadavkům, nebude zřejmě úplně jednoduché. „Areál se nachází v městské památkové rezervaci a je obecně poměrně komplikovaný. Je tam restaurační zařízení v objektu, na který už dávno existuje demoliční výměr. Navíc je potřeba mít promítací zařízení, udržovat areál a vytvářet v něm i kulturní program. Neradi bychom místo nechali ležet ladem. V první části parku je v regulačním plánu povolená jen veřejná zeleň, nemůže se tam rozšířit například restaurace. To jsou všechno limity, které v minulosti mnohé zájemce odradili od přihlášky do koncesního řízení,“ vysvětluje primátorův náměstek.

S provozováním kulturního zařízení bude tedy potřeba spojit investici a následné zajištění fungování restaurace v centru města. „Vybudování restaurace je asi největší zádrhel, ale taková podmínka musí v řízení zůstat. Stávající objekt už nesplňuje standardy, máme i od památkářů informace, jaká budova by tam mohla být. Je potřeba to vyladit, aby to ladilo s rázem místa. Město na oplátku dá nájem za symbolickou částku, je to taková forma PPP projektu,“ objasnil Tichák s odkazem na způsob financování ve spolupráci se soukromými investory, kterou využívá český stát například při vybudování velmi nákladných úseků dálnic.

Kontroverzní odpočívka D35 Mohelnicko na kraji schválení nedostala. Dokumentace se musí přepracovat

Ředitelství silnic a dálnic plánuje jako součást řešení nedostatku odstavných ploch u dálnic vybudovat rozlehlou odpočívku na D35, a to buď u Litovle nebo u Loštic. Pro obě varianty si nechala zpracovat dokumentaci pro posouzení vlivu na životní...

Amfiteátr má kapacitu až dva tisíce diváků, v roce 2019 proběhla demolice části hlediště a také jedinečného zastřešení pódia. O rok později město investovalo do náročné opravy kanalizace, poté přišly na řadu toalety, zázemí pod pódiem či veřejné osvětlení. Místo je přístupné také přes takzvanou cikánskou branku, ze které během několika brigád vyklidili nahromaděný materiál dobrovolníci.

„Jde o úžasný prostor, kde stačí sejít malý kopec a z centra Olomouce jste jako v lese nebo na vesnici. Je škoda, že nejde z technických důvodů naplno využívat. Na akce například pomáháme dodat elektrocentrálu, aby bylo možné zvládnout i akce náročnější na energie. Hledá se partner, který areál zrenovuje a ještě vylepší jeho genius loci,“ poznamenal vedoucí odboru kultury Schubert.

Zatímco už nyní má podle Schuberta města alokované v rozpočtu pro letošní rok peníze na nové sezení v hledišti letního kina, další investice do infrastruktury areálu se budou řešit v budoucnu. „Bude to individuální. Některé věci jsme řekli, že dořeší město, Správa nemovitostí řeší nyní například investici do hlediště. Další záležitosti se budou později ještě projednávat. Letní kino je extrémně významné místo s velikým potenciálem. Proto je důležité, abychom vybrali správně. Aby se pracovalo s dlouhodobou perspektivou,“ uzavřel Viktor Tichák.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, letní kino, rekonstrukce, investice, koncesní řízení, provozovatel, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz amfiteátru i vybudování nové restaurace. Olomouc hledá všestranného nájemce pro letní kino  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.