Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Zahradníci začali vysazovat ornamentální záhony na Floře. Letos je zdržel nedostatek rostlin

Olomoucké výstaviště Flora rozkvete téměř čtyřmi tisíci květy, které zahradníci zasadí při obnově ornamentálních záhonů, a to v centrální části Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech. Jarní tulipány tak nahradí letničky a kobercové a solitérní trvalky. Výsadba je opožděná kvůli nedostatku rostlin.

Letošní výsadbu zahájilo zahradnické oddělení Výstaviště Flora Olomouc o něco později než předchozí rok. „Důvodem byl fakt, že jedna z potřebných rostlin uvedená v projektu nebyla dlouhý čas v potřebném množství u žádného z dodavatelů,“ vysvětlil v tiskové zprávě mluvčí výstaviště Michal Poláček.

U restaurace Fontána u vodotrysku v centrální části Rudolfovy aleje bude na dvou velkých záhonech podle mluvčího 3 984 kusů rostlin. „Půjde například o nestařec, begónie, aksamitník či právě hvozdík,“ vyjmenoval mluvčí některé vystavené druhy rostlin. Zároveň dodal, že by výsadba měla skončit během příštího týdne a rychlost se bude odvíjet od počasí.

Páteční večery s hudbou. Centrum Olomouce oživí série koncertů pod sloupem Nejsvětější Trojice

Sérii koncertů si mohou i letos užít lidé přímo na Horním náměstí v centru Olomouce. Páteční večery v průběhu prázdnin nabídnou rozmanité koncertní menu festivalu nazvaného Večerní pohoda u Trojice. Součástí programu bude i oblíbený galavečer...

Ornamentální záhony ve středu hlavní Rudolfovy aleje obnovilo vedení Výstaviště Flora vloni v létě. Letošní výsadba vzniká podle projektu krajinářské architekty Karin Dienstbierové.

„Zbytek záhonů v aleji zůstává v moderním stylu neformálních trvalkových záhonů. Jak již bylo dříve uvedeno, návrat ornamentů na celou alej není možný,“ navázal mluvčí. Podle něho je totiž jejich založení a údržba při současných ekonomických a klimatických podmínkách podstatně dražší než u celoročně kvetoucích záhonů.

Za výhodu u štěrkových trvalkových záhonů je podle Poláčka skutečnost, že na nich během takřka celého roku vždy nějaké rostliny kvetou.

„Návštěvníci parků si tak procházku alejí vždy užijí,“ uvedla ředitelka výstaviště Eva Fuglíčková. „Štěrkové záhony totiž pokaždé díky vhodně a profesionálně zvolenému konceptu vypadají jinak, lidé zde vždy mohou obdivovat jiné právě kvetoucí rostliny,“ doplnila v závěru.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Výstaviště Flora Olomouc

Štítky Flora, výstaviště, ornamentální záhony, výsadba, květiny, trvalky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahradníci začali vysazovat ornamentální záhony na Floře. Letos je zdržel nedostatek rostlin  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.