Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Přízemí Moravského divadla v Olomouci čeká rozsáhlá proměna. Nechceme polovičatý výsledek, říká ředitel

Zatímco na budově Moravského divadla Olomouc pracují řemeslníci a restaurátoři na obnově fasády a historických prvků, vedení kulturní instituce a další organizace připravuje budoucí významnější proměnu stavby v samotném centru hanácké metropole. Novou podobu i funkčnost má získat parter, tedy přízemní část budovy s divadelní kavárnou, pokladnou, šatnami a foyer. Zevnějšek stavby z roku 1830 ozvláštní nasvícení, pro jehož budoucí instalaci nyní odborníci budovu chystají. O dalších plánech na úpravy významného městského objektu hovořil ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

Kromě čištění fasády a ozdobných historických prvků vysekávají stavbaři do průčelí divadelní budovy drážku pro elektroinstalaci. K čemu budou rozvody sloužit?

Současně s opravou fasády ji připravujeme na nasvícení. Do vysekaných drážek se zapraví elektroninstalace tak, abychom mohli budovu nejpozději v roce 2025 celou nasvítit a do fasády už nemuseli zasahovat. Nyní se jedná o přípravnou fázi. Na základě finanční situace pak budeme rozhodovat, kdy budovu nasvítíme. Jestli to bude v roce 2024 nebo 2025 či možná ještě i letos.

Jakou podobu by mělo mít nasvícení?

O tom právě teď jednáme. Zároveň s tím projektujeme spodní část budovy, neboli parter. Nasvícení budovy se od této úpravy také trochu odvíjí. Nemělo by se určitě jednat o nic šíleného à la Las Vegas, ale o jemné nasvícení, které nechá vyniknout takto významnou budovu. V současnosti je to jedna z mála budov, která nesvítí, ačkoliv by měla lákat k tomu, aby do ní lidé večer chodili.

FOTOGALERIE: Prázdninové omlazení. Fasáda olomouckého divadla prochází opravou

V průběhu letních prázdnin prochází další fází oprav budova Moravského divadla Olomouc v centru hanácké metropole. Stavba z roku 1830 je od začátku července za lešením, hlavním bodem letošní rekonstrukce je oprava fasády.

Z budovy při opravě fasády zmizely nápis Moravské divadlo a Moravská filharmonie. Projdou také změnou, co se týče například stylu písma?

Bude to technologicky zpracováno lépe, než je to nyní. Aby to umožnilo snadnější opravy či údržbu, což nyní nebylo úplně možné. Vizuálně by se ale nemělo jednat o velkou změnu.

Zmínil jste záměr rekonstrukce spodní části budovy. Jaká je hlavní myšlenka tohoto projektu?

Cílem je budovu ve spodní části víc otevřít a nějakým způsobem vymyslet nový informační systém, tak abychom nemuseli neustále převěšovat bannery. A abychom opravdu ukázali, že tato budova je živoucí a sídlí v ní dvě významné kulturní instituce. Cílem je také, aby se otevřela pro veřejnost kavárna. Tam nás čeká opravdu hodně práce. Záležitost je nyní v kolečku jednání mezi památkáři, architektonickou komisí města a námi. Snažíme se najít řešení, které bude pro všechny strany vyhovující.

Kdy mohlo dojít na realizaci proměny parteru?

Bude záležet na tom, kdy se nám podaří dotáhnout projektovou dokumentaci. Nechceme to udělat zbytečně zbrkle. Jde nám o to, aby se rekonstrukce provedla kvalitně. I v příštím roce můžeme případně v přípravách pokračovat a cílem je, aby byl parter dokončen do roku 2025. Chceme, aby v roce 2025 byla budova celistvá, opravená a hotová.

Olomouc připraví na osvětlení Androva stadionu sedm milionů. Energii by mohla poskytnout fotovoltaika

Kromě hokejové haly přezdívané Plecharéna řeší vedení Olomouce také potřeby nedalekého Androva stadionu využívaného fotbalisty. Plánovanou rozsáhlejší investicí je výměna svítidel umělého osvětlení nad hřištěm. Olomoucké zastupitelstvo schválilo...

Na přestavby míváte poměrně málo času.

Jsme limitovaní přibližně dvouměsíčním výsekem, kdy můžeme po sezoně stavební úpravy přes léto provádět. Proto chceme práce směřovat tak, aby výsledek nebyl polovičatý. Budeme dělat zásah do budovy, který se nedělá každý rok, a proto se snažíme najít to nejlepší řešení. Abychom se nemuseli dalších padesát let při procházení okolo stydět.

Nyní probíhá oprava fasády. Podle posouzení stavu nejde pouze o estetické vylepšení, jak důležitá je i funkční stránka této rekonstrukce?

Jedná se o vizuální úpravu, ale zároveň jde o činnosti, které jsou z hlediska památkové péče nutné. Na budově jsou cenné historické prvky, které je potřeba zachovat. Přišlo se na to, že už nejsou v tak optimálním stavu. Nyní se musí udělat maximum pro to, aby budova neztratila svůj lesk.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Divadlo, rekonstrukce, investice, přestavba, Moravské divadlo Olomouc, David Gerneš, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přízemí Moravského divadla v Olomouci čeká rozsáhlá proměna. Nechceme polovičatý výsledek, říká ředitel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.