Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Sobota 25. května 2024  |  Svátek má Viola
Bez reklam

Přerov chystá na srpen tradiční hody. Lákadlem je koncertní program i Saudkova výstava

Celé centrum Přerova od náměstí T. G. Masaryka po Horní náměstí ovládne v srpnu třídenní hodové veselí. 11. srpna zahájí tradiční slavnost vernisáž výstavy slavného fotografa Jana Saudka. Návštěvníci se mohou těšit na historický průvod, řemeslný jarmark či sérii koncertů populárních interpretů.

Stejně jako v předchozích ročnících bude jejich součástí svatovavřineckých hodů také hodová mše svatá i program ve farní zahradě. Hody se uskuteční od 11. do 13. srpna, v Přerově se v tomto pojetí slaví už jednadvacet let.

Program začne v pátek 11. srpna, zahájí jej v 17:00 otevření výstavy fotografií Jana Saudka v Galerii města Přerova na Horním náměstí. Výstava Jan Saudek 88 nabídne soubor přibližně sta originálních fotografií nebo autorských grafik ikony české ateliérové umělecké fotografie. „Všechna díla budou prodejní, k dispozici pro návštěvníky budou k zakoupení také doprovodné tisky, publikace a autorem signované reprodukce. Ústředním tématem vystavených fotografií bude - jak jinak - než ženské tělo a motivy vztahů muže a ženy. Ve výběru však nechybí ani něžná témata dětství či vztahů mezi rodiči a dětmi,“ komentovala výstavu na webu města výstavu vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová, která o prezentaci Saudkových fotografií v Přerově usilovala několik let. Originální snímky budou v přerovské galerii k vidění do konce září.

O archeologické exkurze je zájem. Na Přerovsku přiblíží účastníkům historii Předmostí či Helfštýna

Poutavé vyprávění nejen o dějinách regionu přinese série archeologických exkurzí v Olomouckém kraji. Do celorepublikové akce Archeologické léto se i letos zapojí také Muzeum Komenského v Přerově. Odborníci budou lidem prezentovat zajímavosti...

Na pódiu na náměstí TGM bude v pátek odpoledne koncert místní violoncellové skupiny Arrhythmia. „V 19 hodin se posluchačům představí Fleret a o dvě a půl hodin později si návštěvníci užijí koncert skupiny Citron,“ uvedl ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Hudební skupiny se vrátí na hlavní pódium na náměstí TGM také nadcházející den, kdy zde postupně vystoupí skupiny Šediváci, Kamelot Romana Horkého, Kameron, Ready Kirken a večer hudební šňůru završí koncert Janka Ledeckého.

Hlavní program hodů je naplánován na neděli 13. srpna, kdy po koncertu Cimbálové muziky Primáš vyrazí do ulic města tradiční historický průvod v maskách. Součástí nedělního programu bude také řemeslný jarmark na Horním náměstí, který zpestří vystoupení šermířů, dobové muziky, pouličního divadla či sokolníka. Hudební program završí na náměstí TGM postupně tři koncerty, vystoupí přerovský Re-Vox, Maxim Turbulenc a program zakončí skupina No Name, doplnil ředitel Macíček.

Nedělní dopoledne bude patřit i bohoslužbám v kostele zasvěceném svatému Vavřincovi, slouženy budou v devět hodin ráno a poté o půl jedenácté. Ve 14 hodin čeká na věřící adorace a svátostné požehnání. Odpoledne je na programu přednáška o historii přerovského svatostánku a posezení ve farní zahradě s poslechem Moravské Veselky, dodala mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky Kultura, výstava, koncert, svatovavřinecké hody, program, Jan Saudek, fotograf, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov chystá na srpen tradiční hody. Lákadlem je koncertní program i Saudkova výstava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.