Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Olomoucké muzeum veteránů má ve sbírce nový kousek. Vozil se v něm Vlasta Burian

Olomoucká Veteran Arena získala do své sbírky Roadster z produkce brněnské Zbrojovky. Ve 30. letech minulého století ho vlastnil herec Vlasta Burian. Majitel muzea objevil automobil v Lichtenštejnsku. Vůz prošel celkovou rekonstrukcí a návštěvníci ho tak mohou obdivovat v původním stavu, ve kterém byl prezentován během první republiky.

Herec Vlasta Burian byl ve třicátých letech ambasadorem automobilů brněnské Zbrojovky a podle dobové reklamy se na designu a výrobě svého vozidla sám podílel. "Na reklamě z té doby je vidět, jak Vlasta Burian brousí blatník," uvedl majitel soukromého muzea automobilů Lubomír Pešák. Jedinečnou modrou karoserii ve stylu Art Deco vyrobila pražská firma Dostál. 

Poté se v něm začal vozit Burian. „V té době bylo zaregistrováno na jeho jméno. Pak se už ale vlastnická stopa ztrácí,“ vysvětlil Pešák. Po válce, kdy byl Burianovi zkonfiskován takřka veškerý majetek, v nevšedním automobilu objížděl farář své farnosti. Ten vozidlo opatřil plátěnou střechou a zadním sedadlem. V padesátých a šedesátých letech byl vůz vyfotografován ve Francii a poslední zastávkou bylo Lichtenštejnsko, kde ho zakoupil majitel Veteran Areny.

VIDEO: ŘSD představilo novou vizualizaci obchvatu Šternberka. Město na něj čeká desítky let

Už na začátku tisíciletí schválilo ministerstvo dopravy investiční záměr na vybudování obchvatu kolem Šternberka, kudy každý den projíždějí tisíce aut ve směru od Olomouce na Opavu případně na Bruntálsko či do Polska. ŘSD pokračuje v přípravách...

Automobil s čtyřválcovým dvoutaktním motorem byl ve špatném technickém stavu a vyžadoval celkovou rekonstrukci. „Karoserii jsme vrátili do původního stavu, v jakém byl automobil prezentován na výstavě v Praze,“ uvedl Pešák. 

Hlavními exponáty sbírky olomouckého muzea jsou automobily i motocykly československé výroby. Kromě automobilu Vlasty Buriana vystavuje muzeum také vůz Praga Grand, který vlastnil Jan Masaryk, nebo první československý aerodynamický vůz Wikow 35 Kapka.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Luděk Peřina

Štítky styl, film, automoto, Olomouc, Vlasta Burian, automobil, Roadster

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké muzeum veteránů má ve sbírce nový kousek. Vozil se v něm Vlasta Burian  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.