Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Přerovský Zubr má nejlepší pivo v republice. Medaile získaly i další pivovary z kraje

Pivovary z Olomouckého kraje ovládly degustační soutěž. Tu každý rok v září organizuje Český svaz pivovarů a sladoven a všechny hlavní kategorie letos ovládly pivovary Zubr, Holba a Litovel. Ocenění za nejlepší pivo roku 2023 putovalo do Přerova.

Na počest patrona všech pivovarníků sv. Václava se každý rok koná klání o nejlepší české pivo. Nezávislou odbornou porotu letos nejvíce zaujal přerovský pivovar Zubr se svým počinem Gradus. Ten je uvařený z několika odrůd českého chmele a na jeho výrobu zkombinovali pracovníci pivovaru klasický a speciální moravský slad zvaný KARAPILS.

S prosbou o pomoc s identifikací neznámého muže a ženy se obraceli policisté z Olomouce na širokou veřejnost. Kamerový systém zachytil dvojici v olomoucké obchodní galerii. Podle policie by dotyční mohli přispět k objasnění případu krádeže a...

„Opakovaných ocenění našeho piva si patřičně vážíme, protože dlouhodobě potvrzují kvalitu našeho pivovarského řemesla a tradičních postupů. Je to ale také poklona pro všechny, kteří do vaření piva v Zubru vnášejí svůj um, poctivost a pečlivost,“ uvedla v tiskové zprávě sládková pivovaru Zubr Nataša Rousková.

Gradus si přitom drží vrchní příčky žebříčku nejlepších českých ležáků již několik let. V roce 2022 vyhrál Evropskou pivní hvězdu a cenu nejlepšího světlého ležáku v soutěži České pivo získal i v letech 2019 a 2021. Zubr si odnesl také třetí místo v kategorii výčepních piv.

Tam se na prvním místě umístil pivovar Litovel s pivem Moravan. Litovelský pivovar si k tomu odnesl ještě ocenění za pivo Josef, který získal druhé místo. Navázal tak na medailové ocenění v degustační soutěži O Zlatý pohár PIVEX, ve které letos v dubnu zvítězil.

„Moravana vaříme už více než 40 let a po celou dobu se těší veliké popularitě. Světlý ležák Josef jsme poprvé uvařili zhruba před rokem,“ vysvětlil litovelský sládek Petr Kostelecký. Podle něho si Josef získal přízeň nejen mezi odborníky, ale je oblíbený i mezi štamgasty.

V Olomouci vznikne Kreativně edukační centrum. Podílet se bude město, kraj i divadlo

V areálu Střední školy polygrafické Olomouc vznikne kreativně edukační centrum. Mimo olomoucký magistrát se do projektu zapojí i Olomoucký kraj, Moravské divadlo a samotná škola. Centrum by mělo zahájit provoz do konce roku 2025 a náklady na jeho...

V kategorii jedenáctek zabodoval Šerák od pivovaru Holba. „Bronzu mezi jedenáctkami si velmi vážíme a udělal nám velkou radost,“ poznamenal sládek Luděk Reichl s tím, že Šerák je vlajkovou lodí pivovaru z jesenických hor. „Začali jsme jej vařit v roce 1983, v době, kdy jedenáctistupňové pivo ještě nebylo úplně obvyklé a opakovaně se potvrzuje, že to byla naprosto správná volba,“ navázal Reichl.

Ocenění získaly poslední dva zmiňované pivovary v kategoriích nealkoholických piv. Třetí místo za nealkoholické neochucené pivo patří Holbě, v případě ochucených piv vyhrály hned dvě místa nápoje z Litovle. První místo získal pivovar za Pomelo Free a třetí místo Řezaný citron.

Tradiční prestižní odborná soutěž České pivo se letos konala po jednadvacáté. Pořádá ji Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. V letošním roce se soutěžilo celkem v šesti kategoriích: světlé ležáky, 11% světlé ležáky, světlá výčepní piva, tmavá piva, nealkoholická piva neochucená a nealkoholická piva ochucená. Vedle vyhlášení výsledků soutěže České pivo jsou během Svatováclavské slavnosti také uváděny významné osobnosti do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství za celoživotní přínos oboru a je udělována Cena českého sládka F. O. Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazným odvětvím v ČR. 

Zdroj: Pivovary CZ Group

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pivovary CZ Group

Štítky pivo, pivovary, Olomoucký kraj, úspěch, ocenění, Pivo roku 2023, Zubr, Litovel, Holba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovský Zubr má nejlepší pivo v republice. Medaile získaly i další pivovary z kraje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.