Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Pohled do zákulisí i s ohnivou show. Olomoucké scény připravily bohatý program na Noc divadel

Čtyři olomoucké divadelní scény se připojí k jedenáctému ročníku Noci divadel. Tradiční akce zavede 18. listopadu návštěvníky i do zákulisí, svátek příznivců kultury nese tentokrát podtitul Hoří! Lidé se mohou těšit na ukázky různých profesí spojených s divadlem, workshopy i interaktivní stezku.

Noc divadel každoročně přiláká napříč Českou republikou na 50 tisíc návštěvníků, akce je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night. „Inspirací pro letošní téma jsou dvě výročí, která se k letošnímu datu konání Noci divadel váží. Obě jsou spojená s českou první scénou, Národním divadlem. 18. listopadu 1883 bylo divadlo znovuotevřeno po požáru, který budovu zachvátil v prvním roce jejího fungování, 18. listopadu 1983 bylo divadlo otevřeno po rozsáhlé přestavbě a dostavbě jeho okolí,“ vysvětluje Martina Pecková Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu, který akci koordinuje.

V Olomouci se k jedenáctému ročníku akce připojilo Moravské divadlo Olomouc, Divadlo Tramtarie, Divadlo na Cucky a Umělecké centrum Univerzity Palackého.

Ateliér Moravského divadla Olomouc připravil na sobotu 18. listopadu program v duchu podtitulu Hoří. „Zájemce zveme na žhavou tematickou prohlídku divadelního zákulisí, kdy navštíví nejen temná zákoutí divadla, kam se běžně nedostanou, ale setkají se i se slavnými postavami jako jsou Johanku z Arku nebo Jan Hus,“ prozradila herečka a lektorka Ateliéru MDO Jana Posníková.

Pro návštěvníky je připraveno celkem třináct prohlídek, přičemž první začíná v 9:30 a poslední v 17 hodin. Exkurze do divadelního zázemí potrvají 45 minut. „Prohlídka začne u služebního vchodu divadla z ulice třída Svobody 33 a lidé se postupně podívají třeba k propadlu, provazišti, na zkušebnu, krejčovnu nebo korepetitornu. Na konci je čeká ohnivé překvapení před budovou divadla,“ přiblížila tisková mluvčí Moravského divadla Olomouc Pavlína Dočkalová. Na prohlídky Moravského divadla je potřeba koupit si na vybraný čas předem vstupenku, a to buď online, nebo přímo v pokladně divadla. Cena jedné vstupenky je 90 Kč. „Program je vhodný pro děti, prohlídky však nejsou bezbariérové,“ podotkla mluvčí.

Více stánků s řemeslnými výrobky i zářící vstupní brány. V Olomouci finišuje stavba vánočního městečka

Do svátečního hávu se už několik dnů převléká centrum Olomouce, na konci tohoto týdne začnou vyhledávané vánoční trhy rozsvícením nazdobené jedle před orlojem. Populární několikatýdenní akce má letos nabídnout několik novinek i širší sortiment,...

Z Horního náměstí se mohou lidé přesunout na sousední Dolní náměstí do Divadla na cucky. „Zvláštní roli budou mít při Noci divadel naši technici – pro zájemce si totiž připravili průchozí workshop, ve kterém spolu s nimi zapálí oheň přímo na jevišti divadla, a to s pomocí světel, zvuků a kouřostroje. Slibují ukázku táboráčku i opravdového armagedonu,“ prohlásil tiskový mluvčí Divadla na cucky Zdeněk Vévoda. Kromě workshopu od 16 do 20 hodin bude přístupné také zákulisí nezávislé olomoucké scény a po 20. hodině je na programu párty s DJi. Vstup na akci je zdarma a bez nutnosti rezervace.

Mezi 16. a 19. hodinou provede prostorami Divadla Tramtarie zájemce speciální interaktivní stezka, rovněž bezplatně a bez registrace. „Návštěvníci nahlédnou také do míst, kam nemají běžně přístup. Mohou si popovídat s herci a nasát divadelní atmosféru jinak, z té druhé strany,“ říká Vlasta Pechová z Divadla Tramtarie. Od 20 hodin pak divadlo uvede nejúspěšnější inscenaci současného repertoáru, černou komedii Válka Roseových, představení už je ovšem vyprodané.

Vánoční trhy u řeky Moravy: v Olomouci se rozzáří i nová náplavka

Nejen v samotném centru Olomouce, ale také na nové náplavce u řeky Moravy se pro letošní rok chystají vánoční trhy. Vydlážděná část koryta vodního toku se na týden promění od 5. prosince a má přinést speciální atmosféru, tradiční občerstvení i...

K Noci divadel se připojí i Umělecké centrum Univerzity Palackého v jezuitském Konviktu. Kreativní akademické prostředí se zpřístupní veřejnosti mezi 17. a 21. hodinou. Prohlídky zamíří až na půdu univerzitní budovy, kde se nachází divadelní sál K3. „Návštěvníci budou moci za doprovodu studentských průvodců proniknout do útrob nočního Konviktu a v jeho zákoutích zhlédnout několik plamenných výjevů z tvorby univerzitních divadelních souborů,“ popsal zástupce těchto ansámblů Jiří Žák s tím, že prohlídky budou začínat každých 10 minut v průjezdu Konviktu na adrese Univerzitní 3 a potrvají asi 40 minut. Poslední prohlídka proběhne ve 20.30.

Lidé, kteří vyrazí na pouť přes všechny čtyři divadelní scény, se mohou zapojit i do soutěže o ceny. „Návštěvníci budou po cestě mezi olomouckými divadly získávat razítko na speciální kartičku za každou navštívenou scénu. V případě, že navštíví všechna zapojená divadla, mohou v kterémkoliv z nich kartičku odevzdat. Losování o divadelní ceny pak proběhne následující den,“ doplnil Zdeněk Vévoda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky Kultura, divadlo, Moravské divadlo Olomouc, Divadlo Tramtarie, Divadlo na cucky, Umělecké centrum, Univerzita Palackého, Noc divadel, festival, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohled do zákulisí i s ohnivou show. Olomoucké scény připravily bohatý program na Noc divadel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.