Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Obraz pekla v režii Slovanského tyátru. Olomoučtí studenti představí v několika reprízách novou inscenaci

V několika reprízách své nové inscenace a s novým uměleckým šéfem se studentský soubor olomouckého Slovanského gymnázia vrací na divadelní prkna. Úspěšný Slovanský tyátr se tentokrát rozhodl prozkoumat dílo Jeana Paula Sartra.

Novým uměleckým šéfem souboru se v minulosti stal Albert Pazdera, který se studenty pustil do díla Jeana Paula Sartra. "Když jsem přišel k souboru, první půlrok jsme hlavně hledali témata a já sám pak hledal předlohy, které bych studentům nabídl. Sartrovo S Vyloučením veřejnosti byl vlastně jeden z prvních textů, co mě napadl a nejvíc seděl k tématům, co jsme při našich setkáních nacházeli. Přečetli jsme si jej a studenti se vyslovili, že je baví a že ho chtějí dělat,“ popisuje Pazdera.

Sám je absolventem souboru a studentem dramatické výchovy na JAMU. Divadlo převzal v roce 2022 po covidové pauze. Nejtěžší bylo podle něho navázat na dramaturgii čtenářského deníku, které se Slovanský tyátr dlouhodobě věnoval a za níž se těšil celé řadě ocenění z českých divadelních festivalů.

Dnes už má divadlo přes dvacet let. "Všichni víme, jak covid zasáhl české školství i kulturu. U takovéto školní umělecké činnosti pak byly dopady dvojnásobné a nahodit znovu řemen představovalo obrovskou výzvu. Jsme rádi, že se Albert sám nabídl a chopil se jí," popisuje zakladatelka souboru Martina Bičová.

Nová inscenace s názvem NO EXIT měla premiéru 12. listopadu loňského roku. Zájemci ji nyní mohou vidět v několika reprízách. "Hrát, hrát, hrát. Přihlásit se na festivaly. Co nejvíce se konfrontovat jak s laickou, tak odbornou veřejností. Pro všechny ze souboru je to v něčem debut, takže jsme hladoví po reakcích, názorech a zpětných vazbách," představuje plány Pazdera.

V Olomouci bude NO EXIT k vidění 24. a 31. ledna a 7. a 14. února vždy od 19 hodin v Divadle K3 Uměleckého centra Univerzity Palackého. Vstupenky jsou k dostání na webu souboru.

Opera jako námět kurzu první pomoci. Olomoucké divadlo chystá speciální akci se záchranáři

Příběh inscenace Ad Matrem s podtitulem Opera o hledání ztraceného chlapce svedla dohromady umělce z Moravského divadla Olomouc s profesionálními záchranáři z Olomouckého kraje. Výsledkem je netradiční vzdělávací kurz pro veřejnost, který...

Ohodnoť článek

Foto Vlastislav Bič

Štítky studenti, divadlo, inscenace, repríza, úspěch, Slovanský tyátr, Slovanské gymnázium, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci

Obraz pekla v režii Slovanského tyátru. Olomoučtí studenti představí v několika reprízách novou inscenaci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.