Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

FOTOGALERIE: V prostějovském muzeu jsou k vidění pozoruhodné práce středoškolských pedagogů

Ojedinělá výstava je nyní k vidění v prostějovském muzeu. Své domácí úkoly zde tentokrát představují nikoliv studenti, ale pedagogové ze Střední školou designu a módy v Prostějově. Pozoruhodné, neotřelé a moderní obrazy a exponáty budou ovšem k vidění jen krátce, do začátku února.

"Výsledkem spolupráce se Střední školou designu a módy v Prostějově je již tradiční přehlídka výtvarných prací ve dvou výstavních sálech hlavní budovy Muzea a galerie v Prostějově. Tentokrát však budou své domácí úkoly vystavovat nikoli studenti, nýbrž jejich pedagogové z oborů Design oděvu, Multimediální tvorba a Užitá malba a design interiéru," uvedla zástupkyně ředitelky mluvčí Muzea a galerie v Prostějově Markéta Hamzová.

Výstava začala minulý týden a v hlavní budově muzea na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově bude pokračovat do 4. února.

Návštěvníci mohou vidět pozoruhodné, neotřelé, vtipné a moderní malby a instalace, keramiku, ale například i oděvní výrobky. Díla mají nadhled, vtip i sarkasmus. Zaujme třeba indiánka se samopalem, roztomile rozhněvaná holčička, obraz s prodejem hlav nebo zástěra, na které hospodyně varuje patrně svého manžela, že hodná a milá jen vypadá. Nechybí abstrakce, naivní motivy nebo stylizované fotografie.

Pro milovníky moderny již prostějovské muzeum začalo připravovat hlavní tahák a vrchol letošní sezony, výstavu A PARIS, která začne na podzim letošního roku.

"Vystavený soubor bude částí soukromé sbírky, která je soustřeďována k české a středoevropské výtvarné moderně. Je vhledem do soukromého sběratelského prostoru, jehož posláním je podělit se o bytí s uměním, sdělit, že i ve středoevropských minimalizovaných privátních fondech jsou uchovávána díla, které si zaslouží zveřejnění," láká Hamzová. Návštěvníci se mohou těšit na díla takových umělců, jako jsou například Alfons Mucha, Vojtěch Preissig, František Kupka, František Tichý, Jiří Kolář, Jiří Načeradský nebo Pablo Picasso či Óscar Domínguez.

Mrtvá kočka v přerovské galerii budí vášně. O jejím osudu rozhodne hlasování obyvatel na sociálních sítích

Obrovské vášně a vlnu emocí vyvolalo dílo Margarity Ivy Ukolébavka vystavené v přerovské galerii Window Gallery. Galerista Robert Runták se proto rozhodl spustit hlasování, zda nemá být dílo zakryté. Jde o mrtvou kočku zalitou do epoxidu.

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky muzeum, výstava, pedagog, dílo, Střední škola designu, móda, Prostějov, Muzeum a galerie v Prostějově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: V prostějovském muzeu jsou k vidění pozoruhodné práce středoškolských pedagogů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.