Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Červený kostel zaujal tisíce návštěvníků. Olomoucké kulturní centrum plánuje bohatý program i letos

Dlouhá léta sloužil jako sklad knih, při zdařilé rekonstrukci se Červený kostel v Olomouci proměnil v nové kulturní a komunitní centrum. Od otevření objektu, který má ve správě Vědecká knihovna Olomouc, uběhlo osm měsíců. Za tu dobu zavítalo na různorodé akce pořádané v nových prostorách přes 47 tisíc lidí. Atraktivní program připravuje knihovna i na letošní rok.

Nové olomoucké kulturní centrum, které se otevřelo loni v květnu, bude nadále místem také pro autorská čtení, besedy, koncerty či divadelní vystoupení. Dosud se zde uskutečnily desítky kulturně-vzdělávacích a hudebních akcí včetně několika výstavních projektů. Za uplynulých osm měsíců zavítalo zamířilo do Červeného kostela přes 47 tisíc návštěvníků.

"Počet návštěvníků Červeného kostela předčil naše očekávání, zpětná vazba na program je od veřejnosti velmi pozitivní, čehož si velmi vážíme, a kvalita programu je pro nás zavazující, a to nejen pro letošní, ale i další sezony nového komunitního centra knihovny," uvedla ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL) Iveta Ťulpíková.

Variantou B pro přístavbu Červeného kostela byla zlatá barva, prozradil architekt Miroslav Pospíšil

Přibližně sedm let uběhlo od úvodních návrhů na přestavbu Červeného kostela v centru Olomouce až ke slavnostnímu otevření, které původně sakrální stavbu znovu zpřístupní veřejnosti. Podobu kulturního centra s moderní přístavbou navrhl tým...

VKOL připravila pro nadcházející rok několik novinek. Kromě tradičních formátů již od ledna nabízí dva pravidelné cykly přednášek. První formát s názvem Pohledy do minulosti je určen příznivcům historie, kteří se mohou každé druhé úterý v měsíci těšit na přednášku významných historiků. Cyklus Univerzita v kostele pak nabízí setkání nad společenskovědními tématy s odborníky Univerzity Palackého. Nový vzdělávací formát Dialogy o vesmíru nabídne od 29. února rozhovory, otázky, odpovědi s významnými astronomy nad blízkým i nekonečným vesmírem, informovali zástupci VKOL.

Od března se VKOL zaměří také na téma stáří. Během čtyř večerů cyklu Umění stárnout bude mít olomoucká veřejnost možnost vyslechnout osm pohledů odborníků z různých oblastí. "Na aktivní důchod je možné se těšit, ale v naší společnosti také přibývá těch, kteří prožívají odvrácenou stranu stárnutí. Nemoci, bolesti a ztráty. I na tuto těžkou etapu života je ovšem možné se připravit. Je možné naslouchat odborníkům a být aktivní v době, kdy na to má člověk sílu," komentoval cyklus jeho garant Lubomír Vraj.

Červený kostel poskytne letos také místo mnoha tradičním festivalům, jako je festival francouzské kultury Bonjour Olomouc, Muzejní noc, Noc kostelů, Dny evropského dědictví či Noc literatury. V květnu plánuje další ročník Sousedské slavnosti, v srpnu uspořádá Den ukrajinské nezávislosti. Ve druhé polovině října se uskuteční jubilejní 10. ročník festivalu německé kultury Olmützer Kulturtage a v listopadu tradiční konference Bibliotheca Antiqua. Připravena je také řada výstavních projektů, největší z nich bude na podzim věnován atraktivnímu tématu kuchařek z fondu VKOL. Více informací je k dispozici také na webových stránkách kostela.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, kulturní centrum, Červený kostel, Olomouc, Vědecká knihovna Olomouc, program, statistika, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červený kostel zaujal tisíce návštěvníků. Olomoucké kulturní centrum plánuje bohatý program i letos  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.