Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Olomoucká scéna Central se po letech znovu otevírá, bývalý kinosál skýtá rozmanité možnosti

Poslední promítání v kinu Central v Olomouci se uskutečnilo v červnu 2005, od té doby byl prostor pro veřejnost zavřený. Po náročné rekonstrukci se kulturní sál znovu otevře divákům, tentokrát navíc v polyfunkční podobě. Nová scéna bude fungovat pod hlavičkou Muzea umění Olomouc a může hostit koncerty, filmové projekce i různorodé divadelní formy.

Středobodem Centralu v budově Muzea umění Olomouc na Denisově ulici je v současné podobě variabilní velký sál, ve kterém budou moct probíhat koncerty pro až 350 návštěvníků, plesy i divadelní představení. Hlediště se může uzpůsobit díky mobilní elevační jednotce, kterou techničtí pracovníci muzea mohou za krátkou chvíli vytvořit prostory pro sezení takřka stovky diváků.

„Central je technicky koncipován jako polyfunkční sál, takže se v něm mohou uskutečnit divadelní formy s různým prostorovým uspořádáním od klasického činoherního tvaru přes loutkové divadlo či scénické čtení až po taneční či pohybové divadlo. Také koncerty mohou mít mnoho poloh, od drobných a komorních, až po středně velké koncerty kapel,“ říká Alexandr Jeništa, dramaturg a Muzea umění. Divadlo bude fungovat v podobě stagiony, půjde tedy o o scénu bez stálého hereckého souboru a repertoáru „Naše divadelní dramaturgie vzniká v přirozené úzké spolupráci s mezinárodním festivalem Divadelní Flora. Příkladem představení vytvořeným přímo pro Velkou scénu Centralu je taneční inscenace Freedom in Motion, která vzniká v koprodukci s Moravským divadlem Olomouc – představení baletního souboru s choreografiemi Štěpána Pechara a italské choreografky Roberty Ferrary bude mít premiéru v květnu,“ komentoval Jeništa. „Central se nebude orientovat na zcela mainstreamové divadlo ve smyslu zájezdových divadel či konverzačních komedií, myslím, že tento žánr je v Olomouci důstojně zastoupen a Central se tímto směrem ubírat nebude,“ podotkl dramaturg.

Nová olomoucká scéna se bude podle zástupců Muzea umění Olomouc profilovat také jako partner významných festivalů – kromě již zmíněné Divadelní Flory k nim patří například také populárně-vědecký Academia Film, lidskoprávní Jeden svět nebo Ekologické dny Olomouc.

Červený kostel zaujal tisíce návštěvníků. Olomoucké kulturní centrum plánuje bohatý program i letos

Dlouhá léta sloužil jako sklad knih, při zdařilé rekonstrukci se Červený kostel v Olomouci proměnil v nové kulturní a komunitní centrum. Od otevření objektu, který má ve správě Vědecká knihovna Olomouc, uběhlo osm měsíců. Za tu dobu zavítalo na...

Přípravy na rekonstrukci Centralu začaly ještě v době fungování Divadla hudby v roce 2016 a o tři roky později se rozběhla rekonstrukce podle projektu pražského ateliéru Sborwitz. Jenže brzy se ukázalo, že objekt je v mnohem horším stavu, než se podle sond předpokládalo a celý záměr se musel vypracovat znovu. „Hlavní problém byly značné statické poruchy budovy a rovněž úroveň spodní vody, zejména v suterénu,“ přiblížil Ondřej Zatloukal, ředitel Muzea umění Olomouc. „Celý projekt jsme museli podrobit revizi, přepočítat rozpočty, zdůvodnit navýšení investiční dotace, znovu vysoutěžit dodavatele stavby, a to vše pochopitelně v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Tento proces zabral více než rok a půl, takže skutečné práce se znovu rozběhly až v únoru 2022,“ vylíčil ředitel muzea.

Samotná přestavba vychází z podoby kina po dílčí rekonstrukci v roce 1943, kterou projektovali barrandovští architekti Jan Zázvorka ml. a Karel Škvor. „Zůstala tedy idea prostoru s velmi výraznou křivkou balkónu a akustickou vlnou na stropě sálu. Zachovali jsme i prostorové uspořádání foyer bývalého kina s jedním výrazným rozdílem, kterým je jeho propojení s hlavním vstupem do Muzea umění z Denisovy ulice. Nicméně, vzhledem k již zmíněným statickým poruchám jsou v podstatě všechny povrchy v Centralu nové,“ doplňuje ředitel Zatloukal. Muzeum umění Olomouc získalo na modernizaci významného prostoru velmi výraznou dotační podporu od ministerstva kultury, celkové náklady na tuto investici dosáhly 96 milionů korun.

Rekonstrukcí velkého sálu se zakončila první etapa úprav budovy Muzea umění v Denisově ulici, v přípravě je i další pokračování. „Následovat bude přestavba bývalého Divadla hudby, kde vznikne Malá scéna, a Radiobaru, v němž bude Zkušebna. Teprve tento tříscénový organismus bude tvořit kompletní Central, který nám umožní maximální tvůrčí i produkční volnost,“ vysvětluje dramaturg MUO. „Další etapy jsou navázány na projekt přístavby Středoevropského fóra v proluce vedle Muzea umění. Moc by se mi líbilo, kdybychom měli všechny tři scény k dispozici už v roce 2026, což je však zatím vize pouze hypotetická,“ prohlásil s úsměvem Alexandr Jeništa.

Návštěvníkům se zrekonstruované kino Central poprvé otevře v úterý 20. února. „Příští týden nás čekají první komentované prohlídky pro veřejnost, které jsou beznadějně vyprodány, takže jsme zveřejnili i další termíny,“ podotkl mluvčí Muzea umění Olomouc Tomáš Kasal s tím, že podrobné informace o programu nové scény jsou k dispozici na webových stránkách muo.cz

Historie Centralu
Přízemí a suterén budovy nynějšího Muzea umění začaly sloužit jako svého druhu zábavní centrum v roce 1925, kdy zde vzniklo nejprve varieté Tabarin (později Divadlo hudby). V jeho sousedství přibyl o rok později Radiobar a o podlaží níže kino Central, které bylo od roku 1930 dokonce prvním zvukovým kinem na Moravě. Za Protektorátu celý objekt zabavili Němci a sloužil do značné míry také jako zábavní podnik pro německou armádu. Po válce fungovalo varieté i Radiobar už jen krátce. Prozatímní správu kina převzal Svaz přátel Sovětského svazu, který dal biografu ihned nový název – Moskva. Ten mu zůstal až do roku 1989 (v roce 1968 to bylo krátce kino Svoboda), kdy se vrátilo k původnímu jménu kino Central, které neslo až do svého uzavření v roce 2005. Prostor varieté i baru, který byl v padesátých letech veřejnosti nepřístupný, se v uvolněných politických poměrech let šedesátých podařilo využít významnému olomouckému organizátorovi kultury Rudolfu Pogodovi. V roce 1968 zde otevřel olomouckou pobočku Divadla hudby a poezie, které zde s různými obměnami fungovalo až do roku 2019.
Zdroj: Muzeum umění Olomouc

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa, Muzeum umění Olomouc

Štítky Kultura, divadlo, kino, Central, Muzeum umění, rekonstrukce, Olomouc, Muzeum umění Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Olomoucká scéna Central se po letech znovu otevírá, bývalý kinosál skýtá rozmanité možnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.