Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nahráno a otevřeno. Olomoucké Muzeum umění dokončilo digitalizaci několika tisíc archiválií

Díky mezinárodnímu projektu Nahráno-Otevřeno se v posledních třech letech podařilo digitalizovat více než 80 tisíc knih nebo uměleckých děl spravovaných olomouckým Muzeem umění (MUO). Do projektu se také zapojila Moravská zemská knihovna v Brně, Národní archiv na Islandu nebo Knihovna Akademie věd ČR. Drtivou většinu nákladů uhradily Fondy EHP a Norska.

V rámci projektu byly digitalizovány sbírky rukopisů, prvotisků, starých tisků či hudebnin uložených v Arcibiskupském zámku v Kroměříži. „Zpřístupnění našich i arcibiskupských sbírek, které spravujeme, patří k prioritám, na nichž dlouhodobě pracujeme. Pořádáme sbírkové výstavy, k nimž vycházejí sbírkové katalogy. A významnou součástí těchto snah je také nabídka digitalizovaných uměleckých děl. V tomto našem úsilí he projekt z Norských fondů jedním z nejvýznamnějších,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel MUO Ondřej Zatloukal.

Snímání probíhalo mezi roky 2021 a 2024 na digitalizačních linkách ve všech institucích zapojených do projektu. Důležitou součástí digitalizačního procesu jsou také konzervátorské a restaurátorské práce. Ty provádějí současně obě pracoviště Muzea umění (v Olomouci i v Kroměříži, pozn. red.) a v brněnské Moravské zemské knihovně.

FOTOGALERIE: Holba letos oslaví 150. narozeniny. Vylepšila návštěvnické centrum i muzeum

Hned několik kulatých výročí oslaví v letošním roce hanušovický pivovar Holba, ve kterém se zlatavý mok vyrábí od roku 1874. Od založení podniku tak uplynulo 150 let, známá pivní značka Šerák se v podhůří Jeseníků vaří po čtyři desetiletí. Před...

„Ze sbírky Muzea umění Olomouc jsme digitalizovali podstatné části podsbírek kresby, grafiky, staré fotografie a medailí. Týká se to i části kolekce architektury, která patřím k největším v České republice a mají o ni vělký zájem badatelé,“ vysvětlila vedoucí sbírkového a dokumentačního oddělení Marta Perůtková. Knihovna v Brně digitalizovala hudebniny a prvotisky, islandský Národní archiv potom převážně kresby a mapy.

Zásadní součástí projektu je využití digitalizovaných sbírek ve vzdělávání. „Naši lektoři uskutečnili více než 75 workshopů, školních edukací, animací a přednášek pro děti, pedagogy i odbornou veřejnost. Sestavili pracovní lsity a metodické materiály, které již používají například v Muzeu Novojičínska nebo Masarykově muzeu v Hodoníně,“ uvedl vedoucí edukačního oddělení MUO Marek Šobáň.

Jaroslav Mazáč, přerovský rodák a básník by se dožil devadesáti. Za komunismu měl konflikty s cenzurou

Jaroslav Mazáč, jehož nedožité devadesátiny jsme si nedávno připomněli, byl svou prací a tvorbou spjatý s Přerovem. Byl básníkem subjektivní lyriky a meditativní poezie křesťanské orientace. Jeho verše sice vycházely v době minulého režimu...

Edukační oddělení se také spojilo s Knihovnou Akademie věd ČR, která provozuje aplikaci INDIHU Exhibition. Ta umožňuje tvořit virtuální multimediální výstavy. Olomoučtí lektoři v tomto programu například vytvořili prezentaci odkrývající vznik obrazu Madona s rouškou od Sebastiana del Piomba.

Projekt Nahráno-Otevřeno celkově vyšel na více než 41,5 milionu korun. Přes 37 milionů bylo hrazeno z Fondů EHP a Norska. Do těch přispívá Island, Lichtenštejnsko a Norsko a slouží ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů v Evropském hospodářském prostoru. Finanční podpora z těchto fondů je poskytována 15 zemím ze střední, východní a jižní Evropy a během projektů je kladen důraz na výměnu zkušeností mezi jednotlivými státy.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum umění Olomouc

Štítky Nahráno-Otevřeno, Muzeum umění Olomouc, MUO, Moravské zemská knihovna, Island, Norské fondy, digitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nahráno a otevřeno. Olomoucké Muzeum umění dokončilo digitalizaci několika tisíc archiválií  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.