Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nová výstava i přehlídka historických vozidel. Hrad Helfštýn láká o víkendu na rozmanitý program

Nabitý doprovodný program nabídne návštěvníkům středověký hrad Helfštýn na Přerovsku v průběhu posledního dubnového víkendu. Od soboty bude k vidění sezónní expozice artefaktů z dílny uměleckého kováře Pavla Tasovského, v plánu jsou i noční prohlídky či speciální čichové workshopy. V neděli se pak oblíbená památka stane cílem spanilé jízdy historických aut a motocyklů.

Zážitek z návštěvy hradu Helfštýna doplní od nadcházejícího víkendu komorní plastiky, nadrozměrná díla a kované struktury uměleckého kováře, sochaře a restaurátora Pavla Tasovského. Jeho tvorbu hrad představí na sezonní výstavě s názvem V klidu / V pohybu. Jeho většinou nerezové a cortenové artefakty ozdobí galerii hradu a venkovní prostranství na druhém hradním nádvoří. Expozice bude k vidění od soboty 27. dubna do 28. října.

„Autor nám pro výstavu zapůjčí zhruba tři desítky exponátů. Datum výroby toho nejstaršího je 2006, ale převažovat budou díla z posledních dvou let. Převážnou většinu soch nainstalujeme v galerii na druhém nádvoří. Většinou půjde o plastiky stojící v prostoru. Ty pak doplní desítka závěsných reliéfů a tři větší sochy osadíme na nádvoří před galerií," uvedl kastelán Jan Lauro.

VIDEO: Pro bezpečné první chvíle. V Olomouci se rozběhla sbírka na oxymetry pro novorozence

Jedenáct nových pulzních oxymetrů má vylepšit péči o novorozence ve Fakultní nemocnici Olomouc, techniku za tři miliony korun plánují pro odborné pracoviště pořídit iniciátoři dobročinné kampaně Zázraky zrození. Nové přístroje nahradí dosluhující...

Dílo uměleckého kováře a sochaře Pavla Tasovského řada návštěvníků Helfštýna již zná, z jeho dílny pochází například monumentální socha Promethea tyčící se před první hradní branou už více než dvě desetiletí. Je autorem také souboru kovaných šachů umístěných na takzvané Široké hradbě u vstupní brány. „Dětmi oblíbená houpačka s otáčivým motivem slunce na druhém nádvoří vznikla při jeho účasti na Kovářském fóru,“ doplnili zástupci hradu.

Středověký hrad Helfštýn pořádá celosezonní výstavy pravidelně. Loni mapovala tvorbu uměleckého kováře, sochaře a designéra Radomíra Bárty, o rok dříve to byla výstava aktuálních děl uměleckého kováře Poldiho Habermanna.

Sobotní program završí série nočních prohlídek z oblíbeného cyklu Palác žije, který se tentokrát zaměří na čichové vjemy.  „Návštěvníci budou mít příležitost zažít výjimečnou atmosféru nasvíceného hradního areálu, vyslechnout si výklad zkušených průvodců a nahlédnout pod ruce mistrům černého řemesla, kteří budou pracovat v hradní kovárně. Noční komentované prohlídky odstartují v 19 hodin a probíhat budou v každou celou hodinu, a to až do 23. hodiny,“ sdělila mluvčí Helfštýna Pavlína Jindrová. Večerní atmosféru bude dokreslovat živá hudba v podání hradních dobrovolníků a ohňová show skupiny Boca Fuego. „Letos k nám navíc dorazí speciální host – zpěvák, písničkář a parfumér Václav Lebeda alias Voxel, jenž si pro návštěvníky v prostorách bývalé hradní pekárny připraví tematické čichové workshopy,“ doplnila mluvčí.

V neděli bude hrad patřit i automobilovým veteránům

Spanilou jízdou z Přerova na hrad Helfštýn zahájí asi 100 historických automobilů a motocyklů v neděli svou sezonu. Trasa má zhruba 75 kilometrů. Auta a motorky se dopoledne vydají na cestu od přerovského zámku na Horním náměstí. Projedou okolními obcemi a městy na území Olomouckého i Zlínského kraje.

„Akci jsme tentokrát omezili do roku výroby 1945. Předpokládáme, že přijede na 100 historických vozů – právě omezením akce se zvedl zájem mezi majiteli, kteří tato vozidla mají. Volali mi již lidé ze Slovenska, z Prahy, z dalších koutů Čech, že by rádi dorazili," přiblížil za pořadatele Jiří Zemánek z Oldtimer Clubu Helfštýn

Nejstarší účastnicí by měla být podle něj osmaosmdesátiletá Libuše Šulcová, jejíž tchán byl výhradním dovozcem motocyklů BSA v předválečné době do republiky. Firma Bratři Šulcové, kterou za první republiky založili otec jejího manžela a strýc, měla generální zastoupení anglické firmy BSA. Žena, která se řadí mezi motocyklové legendy, do Přerova přijede na motocyklu BSA 770 z roku 1928 se sajdkárou. „Jsem moc rád, že k nám chová sympatie," podotkl pořadatel. Na akci má dorazit na motocyklu z Českých Budějovic také cestovatel, spisovatel a sběratel historických motocyklů Petr Hošťálek.

Závěr dubna patří Dnům dobrovolnictví. Pomoc druhým přiblíží akce také v Olomouckém kraji

Zpříjemnění dne seniorům, podpora hendikepovaných osob či zvelebení lesní školky a klubu. Celá řada organizací se v Olomouckém kraji připojí k celorepublikové čtyřdenní akci Dny dobrovolnictví. Zájemci si mohou vybrat z širokého portfolia...

K vidění budou podle Zemánka různé světové i tuzemské značky včetně vozů Bentley, Rolls Royce, z motocyklů nebudou chybět ikonické stroje Indian či Harley Davidson.

Trasa bude letos vzpomínkou na původní helfštýnský okruh. „Startujeme v 11 hodin z Horního náměstí z Přerova, pojedeme přes Horní Moštěnici, Beňov, přes Domaželice, Čechy do Dřevohostic, Bystřice pod Hostýnem, Loukova až do Kunovic na Vsetínsku. Z Kunovic to vezmeme přes Kelč směrem na Ústí do Hranic, kde budeme projíždět náměstím a nebude zde chybět hudební zpestření. Poté projedeme Drahotušemi do Lipníku nad Bečvou a dojedeme na hrad Helfštýn. Celá trasa, pokud nebudou účastníci bloudit, měří zhruba 75 kilometrů. Předpokládám, že diváků po trase bude spousta, takže nebude potřeba ani mapy," dodal Zemánek. Na Helfštýn by měli majitelé veteránů dorazit kolem 14. hodiny, v programu je také koncert pop-jazzové zpěvačky Diva Baara.

Majitelé historických motocyklů a vozidel každoročně v regionu sezonu na podzim i zakončují, i v tomto případě je cílem hrad Helfštýn, na který ale vyrážejí z Lipníku nad Bečvou.

Loni na hrad Helfštýn zamířilo 109 670 návštěvníků. Podle kastelána šlo o jednu z nejúspěšnějších sezon. O rok dříve hrad navštívilo rekordních 116 511 lidí, což byla nejvyšší návštěvnost od zpřístupnění objektu téměř před 50 lety.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hrad Helfštýn

Štítky Kultura, výlet, výstava, výstava Helfštýn, historická vozidla, veterán, auta, motocykly, Helfštýn, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová výstava i přehlídka historických vozidel. Hrad Helfštýn láká o víkendu na rozmanitý program  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.