Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Olomouc bude mít opět pískovou sochu, letos bude znázorňovat svobodu a demokracii

Také letos vznikne u budovy radnice v historickém jádru Olomouce nová písková socha u příležitosti Svátků města. Dílo z mnoha tun zhutněného písku bude letos symbolizovat svobodu a demokracii, od 7. června bude na skulptuře na Horním náměstí pracovat umělec Marian Maršálek.

Sochu z písku a květin začne před zraky kolemjdoucích formovat od pátku 7. června, kdy centrem projde tradiční průvod k poctě svaté Pavlíny, která je patronkou Olomouce. Svátky města ožije Olomouc od čtvrtka 6. června do neděle 9. června. Loňská socha vznikla z hromady 33 tun písku a byla ztvárnění patronky města – svaté Pavlíny.

„Svátky města mají být výrazem hrdé historie a bohatého kulturního dědictví. A právě v letošní oslavě chceme zdůrazňovat historické kořeny a významné pilíře, na nichž Olomouc stojí," uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO). Nezastupitelné místo na oslavách bude mít arcibiskupství, Univerzita Palackého i armáda. „Chceme akcentovat význam těchto institucí pro historický vývoj a kontinuitu města. Koncipovaným programem letošních oslav chceme zároveň vytvořit i osobitou atmosféru, která Svátky města odliší od jiných městských akcí,“ řekl primátorův náměstek Viktor Tichák (Piráti).

Soud zamítl další dvě žaloby proti D1 u Přerova. Klíčová stavba běží podle nabitého harmogramu

Hned dvě žaloby ekologické organizace Děti Země proti výstavbě posledního chybějícího úseku D1 u Přerova zamítly senáty ostravského krajského soudu. Námitky dlouhodobých odpůrců budování klíčové liniové stavby se týkaly celkem 42 stavebních...

Kostýmovaný historický průvod s ostatky svaté Pavlíny v pátek 7. června v podvečer povede svatomořický probošt František Hanáček za doprovodu Vojenské hudby Olomouc. Průvod vyjde z Horního náměstí ke kostelu svatého Mořice, kde je naplánován varhanní koncert. „Jsou to chvíle, kdy můžeme společně sdílet krásu naší kultury a historie. Těším se na to, že mnoho Olomoučanů uvítáme v průvodu,“ dodal primátor.

Součástí Svátků města bude v sobotu 8. června na Horním náměstí historický jarmark, přehlídka tradičních řemesel, koncerty, divadelní představení, šermířská vystoupení i přehlídka hanáckého folkloru. „Do atmosféry minulosti s autentickým zážitkem přenese návštěvníky fire show, která sobotní program na náměstí zakončí,“ dodal Tichák. V olomouckém rozáriu bude v 8. června a 9. června uspořádána přehlídka růží, jejíž součástí budou floristické ukázky, aktivity pro děti, hudba i trhy.

Souběžně se Svátky města bude v centru Olomouce uspořádána mezinárodní přehlídka exhibičních vystoupení čestných stráží středoevropského a jihoevropského regionu DrillFest 2024. Do Olomouce přijedou čestné stráže ze Spojených států, Maďarska, Německa, Rakouska, Polska, Slovinska, Slovenska a České republiky. Jejich vystoupení na Horním náměstí doprovodí živá i reprodukovaná hudba. „Událost propůjčí městu nezaměnitelnou atmosféru mezinárodní pospolitosti a vojenské tradice. Sledovat precizní choreografie bude určitě jedinečný zážitek,“ doplnil primátor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Olomouc Tourism

Štítky Kultura, akce, Svátky města, Olomouc, koncert, divadlo, Svatá Pavlína, socha, DrillFest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc bude mít opět pískovou sochu, letos bude znázorňovat svobodu a demokracii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.