Počasí dnes26 °C, zítra27 °C
Pátek 9. srpna 2024  |  Svátek má Roman
Bez reklam

Panely, které znamenají svět. Moravské divadlo Olomouc modernizuje podlahu jeviště

Během letošního léta proběhne v Moravském divadle Olomouc kompletní oprava podlahy jeviště. Demontážní práce té původní začaly už v polovině června. Divadlo se také dočká rekonstrukce skladu dekorací a nové opony. Práce vyjdou celkově na více než čtyři a půl milionu a měly by být hotovy 19. srpna.

Podlaha jeviště olomouckého divadla prošla opravou naposledy v roce 2001. „Po letech, kdy jsme se v rámci letních oprav soustředili hlavně na renovaci svrchního pláště budovy, přišly na řadu palčivé rekonstrukce uvnitř divadla. Podlaha na jevišti byla prioritou,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel divadla David Gerneš.

Rekonstrukce začala okamžitě po posledním odehraném představení, které proběhlo 14. června. „V tuto chvíli je hotová demontáž původní podlahy, montáž trámové konstrukce a začala instalace podlahových panelů na jevišti,“ vysvětlil technický náměstek Moravského divadla Bohuslav Kraus. Výhodou podlahových panelů je, že při lokálním poškození může proběhnout výměna konkrétního panelu a není nutné vytrhávat a nahrazovat celá prkna. Součástí oprav je také nová elektrifikace zapuštěná v podlaze.

Olomoucké Divadlo Tramtarie v jubilejní sezoně odehrálo takřka dvě stě představení

Na předcovidová čísla se vrátil zájem o inscenace Divadla Tramtarie v Olomouci. Nezávislá kulturní instituce připravila pro diváky v uplynulé sezoně 197 představení. Celková návštěvnost se v Tramtarii již druhý rok drží kolem 96 procent.

„V Olomouci měníme prkna, co znamenají svět, za panely. Věřím ale, že se na tomto známém spojení nic nezmění, a pro naše herce budou svět pořád znamenat! Moravskému divadlu i jeho členům přeji, aby bylo nadále dějištěm světových kusů, ať už autorsky nebo ztvárněním,“ dodal olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Nová jevištní podlaha má také jinak řešený systém výklopného panelu před forbínou. Dosud se musely k vyrovnávání jeviště používat kusy externích panelů. Nový systém umožní posunout sklon podlahy nad orchestřištěm flexibilně. 

Výměna podlahy vyjde celkově na 4,4 miliony korun, jeden milion půjde z rozpočtu města. Divadlo se také dočká nové opony, která bude stát 260 tisíc. „Standardně budou během léta probíhat v dílčích částech budovy větší úklidy, malování a drobné opravy,“ uzavřela tisková mluvčí Pavlína Dočkalová. Opravy v Moravském divadle by měly být hotové 19. srpna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky divadlo, Moravské divadlo Olomouc, opravy, podlaha, panely

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Panely, které znamenají svět. Moravské divadlo Olomouc modernizuje podlahu jeviště  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.