Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jak vypadala prostějovská synagoga? Trojité výročí přineslo i 3D model

V rámci oslav trojitého výročí prostějovského Husova sboru vznikl 3D model původní barokní synagogy, která v dnešní Demelově ulici stála. Podnětem ke vzniku takového modelu byla diplomová práce vídeňské studentky, která se podobě budovy věnovala.

„Inspirací ke vzniku takového modelu byla diplomová práce bývalé studentky Technické univerzity z Vídně Irene Moser. Před několika lety jsme zde představili panelovou výstavu virtuální rekonstrukce synagogy, která vznikla na základě jejích fotorealistických obrázků obsažených v diplomové práci. Cesta k tisku samotného modelu však byla ještě dlouhá,“ uvedl předseda spolku Hanácký Jeruzalém Michal Šmucr.

Zmenšenina synagogy v poměru 1:75 vznikla díky daru soukromého subjektu a dotaci města Prostějov. „Model a tisk zpracoval Richard Lázna za pomoci svého otce a člena našeho spolku, modeláře Jana Lázny. Moc děkujeme všem, kteří se na práci podíleli a celý model na několika tiskárnách tiskli,“ dodal Šmucr.

Po ulici v Prostějově chodil muž se zbraní. Naštěstí šlo jen o dětskou hračku

Prostějovští strážníci vyjížděli do ulice Jihoslovanská. Podle oznámení se tam měl pohybovat muž v kapuci se zbraní v ruce. Na místě policisté našli devatenáctiletého mladíka, který u sebe měl několik dětských pistolek. Celý případ si na místě k...

Model byl veřejnosti představen tento čtvrtek při oslavách trojitého výročí významné prostějovské církevní budovy. V letošním roce je to totiž 350 let od položení základního kamene synagogy, jejíž model v minulých týdnech vznikl a 120 let od otevření synagogy, která vznikla přestavěním té původní podle návrhu přerovského architekta Jakoba Gartnera. Tím třetím výročím je 75 let od otevření kostela Husův sbor, který na místě stojí dnes.

Kromě odhalení 3D modelu synagogy se během čtvrteční akce v Husově sboru konal koncert varhanní a klezmerové hudby či četba z knihy prostějovské rodačky Maud Beerové Co oheň nespálil. Akce proběhla v rámci Dnů evropského dědictví a Evropských dnů židovské kultury.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytlo město Prostějov

Štítky synagoga, Prostějov, Husův sbor, Templ, výročí, 3D model, Richard Lázna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vypadala prostějovská synagoga? Trojité výročí přineslo i 3D model  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.