Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

FOTOGALERIE: Evropská moderna v prostějovském muzeu. Výstava A Paris ukáže Picassa, Domíngueze či Kupku

V prostějovském muzeu již začaly přípravy na vrchol letošní sezony, výstavu evropské moderny A Paris. Návštěvníci uvidí díla takových velikánů, jako jsou Pablo Picasso, Óscar Domínguez, František Kupka, Adolf Hoffmeister nebo Jiří Kolář. Celou expozici provázejí přísná bezpečnostní opatření.

"Výstava představí středoevropské a francouzské umění od 90. let 19. století do 60. let 20. století. Ukazuje propojení francouzské scény v návaznosti na Paříž a československého umění. Mnoho našich umělců zavítalo do Paříže a řada francouzských umělců přišla do kontaktu s československými, jezdili k nám a byli to přátelé. Máme tady zhruba 200 děl v několika sálech, primárně se orientujeme na díla na papíře, na grafiku a kresbu, zastoupena je také fotografie a bibliofilie. Jde o krásné knihy, které navrhovali sami malíři," popsala hlavní kurátorka výstavy Tereza Holoubková z prostějovského muzea.   

Většina vystavených obrazů pochází ze soukromých sbírek, zbytek je ze sbírek prostějovského muzea, které vlastní i jeden z obrazů významného španělského umělce Óscara Domíngueze. To je také jeden z důvodů, proč je výstava právě v Prostějově.

"Domínguez byl Španěl z Tenerife a představoval španělskou školu v Paříži podobně jako třeba Picasso. Jedno jeho dílo máme ve sbírkách, na výstavě bude vedle dalších dvou děl ze soukromých sbírek. Domínguez pár měsíců pobýval v Československu mezi lety 1946 a 1949. V roce 1947 měl samostatnou výstavu v Olomouci, kde tato tři díla představil. Po 77 letech se opět setkávají v Prostějově," přiblížila kurátorka.

Tomáš Vincenec po loňském úspěchu připravil další unikátní kalendáře. Letos jsou o Prostějově, okolí a industrii

S unikátními kalendáři na příští rok opět přichází prostějovský výtvarník, umělec a spoluautor několika knih o místní architektuře Tomáš Vincenec. Po loňském úspěchu si zájemci mohou nyní pořídit tři kalendáře s jeho nezaměnitelným rukopisem, které...

Vzhledem k významu vystavených děl a rozsahu celé expozice muselo prostějovské muzeum investovat do přísných bezpečnostních opatření, která budou celou akci provázet. 

Lidé uvidí také díla Alfonse Muchy, Otakara Kubína, Kurta Groegera, prostějovské Hany Wichterlové, Vojtěcha Preissiga, Josefa Šímu, Adrieny Šimotovém nebo Václava Boštíka

Výstava A Paris. Evropská moderna v ateliéru sběratele začne v Muzeu a galerii v Prostějově 25. října a potrvá do konce března příštího roku. Součástí jsou čtyři komentované přehlídky v listopadu, prosinci, únoru a březnu a křest katalogu v lednu příštího roku.

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky výstava, Prostějov, Paříž, muzeum, Óscar Domínguez, Pablo Picasso, moderna, výstava, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Evropská moderna v prostějovském muzeu. Výstava A Paris ukáže Picassa, Domíngueze či Kupku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.