Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Stát má exsenátorovi Lajtochovi vyplatit za nezákonné stíhání přes milion

Stát má vyplatit za nezákonné trestní stíhání bývalému přerovskému primátorovi a senátorovi Jiřímu Lajtochovi 1,1 milionu korun. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 2, který s k případu vrátil poté, co rozhodnutí obecných soudů zrušil Ústavní soud. Lajtoch byl s dalšími lidmi stíhán v souvislosti se stavebními zakázkami v Přerově a soudy ho pravomocně osvobodily v roce 2016.

Od ministerstva spravedlnosti získal Jiří Lajtoch jako náhradu nemajetkové újmy 81 250 korun. V žalobě požadoval přes 20 milionů, protože kvůli stíhání prakticky skončila jeho politická kariéra v ČSSD. Nemohl kandidovat v komunálních a senátních volbách v roce 2014.

Obvodní soud pro Prahu 2 původně přiznal Lajtochovi asi 800 tisíc korun, odvolací senát Městského soudu v Praze ale částku snížil na zhruba 360 tisíc korun. Konstatoval, že nevidí příčinnou souvislost mezi stíháním a kandidaturou. Je podle něj věcí politických stran, koho nominují. Lajtoch se závěry městského soudu nesouhlasil a žádal Nejvyšší soud, aby je přezkoumal. Nejvyšší instance ale podle stručného usnesení nenašla důvod, aby se kauzou blíže zabývala.

Lajtoch se obrátil na Ústavní soud, který rozhodování obecných soudů podrobil kritice. Letos v červnu konstatoval, že soudy postupovaly při hodnocení věci formálně a nezohlednily dostatečně dopad nezákonného trestního řízení na Lajtochův život, uvedl server Česká justice.

Nález Ústavního soudu u soudu kritizoval zástupce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, podle něhož je odůvodnění nálezu nepřesvědčivé a rozporuplné. Upozornil také, že ne každé trestní stíhání má negativní dopad na politickou kariéru, když zmínil dlouhotrvající trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO).

Soudkyně Karolína Šorbanová pak došla k závěru, že Lajtochovi náleží odškodné 1,1 milionu korun s tím, že částku snížila o již státem vyplacených zhruba 81 tisíc korun.

Soud začal řešit sporné zakázky v Přerově, Lajtoch vinu odmítl

Olomoucký okresní soud se dnes začal zabývat spornými veřejnými zakázkami v Přerově týkající se výstavby domova pro seniory a rekonstrukce zimního stadionu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Senát ČR

Štítky Lajtoch, soud, korupce, odškodnění, Přerov, Jiří Lajtoch, Ústavní soud České republiky, trestní stíhání, Praha, ČSSD, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Městský soud v Praze, Nejvyšší soud České republi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát má exsenátorovi Lajtochovi vyplatit za nezákonné stíhání přes milion  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.