Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Volební kampaně v kraji začaly pozvolna. Strany jsou aktivní na sociálních sítích

Politické strany a hnutí v Olomouckém kraji necelé tři měsíce před komunálními volbami zatím spíše vyčkávají s výraznějšími kampaněmi. V Olomouci zamíří do voleb několik koalicí, podle politologa Pavla Šaradína zatím strany nepředstavily svůj kompletní program a kandidátku. Termín voleb připadá na 23. a 24. září 2022.

Půjdete k volbám v září 2022?

Celkem hlasovalo27 čtenářů

Trendem je podle olomouckého politologa Pavla Šaradína v současnosti kontaktní kampaň. Kandidáti se snaží účastnit veřejných akcí, sousedských setkání či dětských dnů a slavností.

"Vzhledem k ruské agresi, tíživé sociální situaci, zdražování a dalším okolnostem, ale také kvůli prázdninám a dovoleným se zájem o politiku snižuje. A tím i zájem o sledování kampaní. Politici jsou si toho vědomi a zvolili strategie intenzivních a krátkých kampaní. Tedy naplno se začne až poslední týden v srpnu, respektive v září," míní Pavel Šaradín.

POLITICKÁ KORIDA: Co si myslíte o plánované stavbě Šantovka Tower v Olomouci?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Krajský soud v Olomouci nedávno zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro výškovou budovu Šantovka Tower. Ta má v...

Podle něj se některé strany nyní soustřeďují spíše na upozornění ve veřejném prostoru, že zde jsou a budou kandidovat. V řadě případů jim přitom pomáhají i šéfové stran. Do Olomouckého kraje například nedávno zavítalo vedení ČSSD včetně předsedy Michala Šmardy, a to během svého "turné nové sociální demokracie po České republice". Vedle návštěvy Kostelce na Hané a Prostějova měli sociální demokraté na programu neformální debatu v Olomouci. Také ANO na sebe upozorňuje především prostřednictvím kampaně svého šéfa Andreje Babiše. Do Olomouckého kraje Babiš zavítal v červnu, kdy debatoval například s voliči na Horním náměstí v Olomouci a měl i osm zastávek na severu kraje.

Svou volební kampaň rozjelo také hnutí STAN. V polovině června na olomoucké tržnici představilo obyvatelům nejen své zástupce na kandidátce, kterou postavilo spolu se Zelenými, ale i kandidáta do zářijových senátních voleb na Olomoucku. Zveřejnilo i některá předvolební témata.

Do Senátu kandidují na Olomoucku lékaři Kantor, Brázdil, Neoral nebo prorektor Malacka

Senátor a dětský lékař Lumír Kantor, lékař letecké záchranné služby Milan Brázdil, emeritní přednosta I. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Čestmír Neoral nebo právník a prorektor Univerzity Palackého Michal Malacka se budou v...

V ulicích se již objevují také billboardy, například volební koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), jejíž zástupci zároveň vyrazili do ulic Olomouce, kde se lidí ptali na problémy, které je podle jejich názoru třeba ve městě řešit.

Předvolební kampaň ve čtvrtek zahájilo ve Smetanových sadech hnutí ProOlomouc, které jde v Olomouci do komunálních voleb společně s Piráty. Start jejich kampaně provázelo představení programu a vystavení vysvědčení dosluhující koalici. „Poslední školní den jsme dosluhující radnici vystavili vysvědčení. Bohužel to byly skoro samé nedostatečné, sem tam alespoň čtyřka,“ uvedli zástupci olomouckých Pirátů na sociálních sítích.

Činní jsou i přerovští Piráti, kteří například navrhují několik projektů do participativní rozpočtu a představují na sociálních sítích části svého programu. Naopak například přerovská ODS chystá kampaň až na září.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Čermák

Štítky Politika, volby, komunální volby, Olomouc, Přerov, volební kampaň, Olomoucký kraj, sociální síť, politická kampaň, koalice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ČSSD, Andrej Babiš, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volební kampaně v kraji začaly pozvolna. Strany jsou aktivní na sociálních sítích  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.