Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

VOLBY 2022: Musíme nastartovat družstevní výstavbu na městských pozemcích, říká lídr Přísahy

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Komunální volby se konají v pátek a v sobotu 23. a 24. září. Na Olomoucku v tomto termínu zároveň proběhne i první kolo senátních voleb.

Lídrem kandidátky PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty je v Olomouci Václav Dvořák.

Co je podle vás největším současným problémem Olomouce a jak ho budete řešit?
Největším problémem je katastrofální zadlužení města, které je výsledkem více faktorů. Hlavní příčinou je nastavení rozpočtového určení daní (RUD) platné od roku 2009 (dle novely zákona z roku 2007), podle kterého Olomouc od té doby přišla celkem o bezmála dvě miliardy korun. K tomu je třeba přičíst některé nezodpovědné projekty z minulosti, které finanční problémy prohloubily, jako Aquapark, Namiro, zbytečné nákupy zdevastovaných objektů od univerzity („Turnhalle“ u zimního stadionu, objekt Tomkova) a podobně. Jak tuto situaci řešit? Za prvé soustavným apelem na poslance z Olomouce, aby v poslanecké sněmovně iniciovali novelu o RUD, která by diskriminaci Olomouce odstranila. Za druhé úspornou rozpočtovou politikou, šetřením výdajů a maximálně efektivním čerpáním národních a evropských dotačních titulů.

Městu Olomouc v posledních sedmi letech s výjimkou jednoho roku neustále klesá počet obyvatel. Co s tím uděláte?
Ano, víme, že počet obyvatel klesl pod 100 000. Problémem je především cenově nedostupné bydlení pro absolventy vysokých škol a mladé rodiny vůbec. Zde musíme nastartovat hlavně družstevní výstavbu na městských pozemcích. Dále je třeba po velkých investorech v oblasti bydlení nekompromisně požadovat odkup části (až 20%) bytů za nákladové ceny a stavbu objektů sociální a občanské vybavenosti v developerských areálech. 

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Olomouc by poprvé mohla mít i primátorku

Současný primátor Olomouce Miroslav Žbánek z ANO v komunálních volbách obhajuje svou pozici. O místo bojují také jeho náměstkyně a náměstek nebo vysokoškolská pedagožka. Kdo by se měl stát dalším primátorem krajské metropole?

Pokud se dostanete do vedení města, budete prosazovat nějaké zásadní změny ve struktuře výdajů a dotací?
Musí dojít k zásadní revizi výdajů na příspěvkové organizace, zejména v oblasti kultury. Moravské divadlo a filharmonii by měl výrazně kofinancovat Olomoucký kraj a stát, protože město jakožto zřizovatel nákladný provoz těchto kulturních kolosů dlouhodobě neutáhne; naopak bychom chtěli razantně zvýšit dotace pro sportování dětí a mládeže, ať již přímo ve školách, nebo ve sportovních klubech.

Jak budete řešit zeleň ve městě, jak chcete do města dostat více stromů?
Nedostatek zeleně vnímáme především v areálu historického jádra, na Horním a Dolní náměstí a náměstí Republiky. Jedná se o odborný environmentální problém, na jehož řešení se musí realizačně podílet hlavně městská akciová společnost Flora. Ta má dostatek erudovaných odborníků, kterým nehodláme do jejich konceptů a realizací přímo zasahovat. Dále bychom chtěli upozornit na „modro zelený“ přínos velkého počtu zahrádkových kolonií v intravilánu města, které jsou ohroženy zájmy developerů, případně nákladných protipovodňových plánů. Zeleň ve městě je v zájmu nás všech, aspoň v to doufáme.

VOLBY 2022: Uděláme revizi příspěvků do neziskových organizací, slibuje lídr SPD a Trikolory

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Zajistíte ve městě více parkovacích míst?
Obáváme se, že do vnitřního města se více parkovacích míst už nevejde. Řešením je stavba záchytných parkovacích domů na perifériích, kde by zaměstnanci dojíždějící do Olomouce mohli přesednout na MHD. Je otázkou, zda město dostatečně využívá potenciál pozemků a ploch, které jsou v jeho vlastnictví, například u zimního stadionu.

Budete prosazovat, aby se městských výběrových zakázek nemohly účastnit firmy napojené na Putina?
Město má omezené nástroje, jak lustrovat firmy se zahraniční účastí, respektive kapitálem. Může v tomto směru těsněji kooperovat s Okresní hospodářskou komorou. Vše ale musí být v souladu s antidiskriminační legislativou tak, aby výběrová řízení probíhala podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Víte už, s kým určitě nepůjdete do koalice?
V této době nikoho z povolebních jednání předem nevylučujeme.

Kdo je Václav Dvořák
Středoškolský pedagog, absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Bývalý ligový hráč basketbalu, později trenér družstva DUKLA Olomouc a trenér reprezentačního družstva ČR do 20 let. V současnosti pracuje jako pedagog s návazností a důrazem na větší sportovní aktivity dětí a mládeže.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Přísaha

Štítky volby, komunální, lídři, názory, anketa, Olomouc, Václav Dvořák, PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty, pozemek, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Drbna.cz, Olomoucký kraj, Robert Šlachta, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, dotace, Vladimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Musíme nastartovat družstevní výstavbu na městských pozemcích, říká lídr Přísahy  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.