Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Město musí pomáhat rodinám, které o své blízké pečují doma, říká Eva Machová

PR článek

Celý život se pohybuje v sociálních službách, málokdo se v této problematice vyzná jako ona. Eva Machová je ředitelka domova pro seniory. Dříve také působila jako náměstkyně primátora Olomouce, kde se věnovala právě oblasti sociální péče a ochraně obyvatelstva. Založila v Olomouci některé kluby seniorů, pomáhala také vybavit jednotky dobrovolných hasičů. Dnes kandiduje do zastupitelstva města Olomouce za koalici STAN, Zelení a nezávislé olomoucké osobnosti. Popsala nám své plány, které by ráda po volbách realizovala.

Jste ředitelka domova pro seniory. Jak se podle vás žije seniorům v Olomouci? Stará se o ně město dostatečně?
Pro mnohé mladší ročníky je důchodový věk věkem odpočinku, dobou nekonečného volna. Je tomu opravdu tak? Mají se senioři fajn, odpočívají, jezdí na výlety? Ano, ale jenom někteří. Kam nám naše paměť sahá, mají Ti, kteří zvládají, hodně činností. Slova “nemám čas” můžeme slyšet často. Této skupině seniorů se většinou žije v Olomouci dobře, protože může využívat dostupné možnosti – navštěvovat divadla, výstavy, ale také pobývat v klubech pro seniory, využívat možností výletů do okolí. Kluby pro seniory jsou téměř v každé městské části, některé jsem v minulých letech pomáhala zakládat. “Potřebuji pomoci, prosím” je věta, která se nevyslovuje lehce, ale většinou naléhavě. To je v případech, kdy je stáří zatíženo nemocemi, nemohoucností nebo i osamělostí. Z praxe na úřadě i v sociálních službách vím, že to nedopadne vždy tak, jak by si přáli Ti, kteří žádají.

Jak tedy žijí senioři v Olomouci? Někteří jsou spokojeni, někteří méně. Ale je zde větší skupina těch, kteří potřebují podporu, pomoc a služby. Zajistit dostupnost služeb je povinností krajů. Nicméně obce mají spolupracovat. Vím, že ne všechny služby jsou dostupné v čase i místě.

V programu slibujete rozvoj terénní sociální a zdravotní péče. Co si pod tím máme přesně představit?
Můžeme pro rozvoj udělat více? Myslím si, že ano, a to nejen z důvodu neúprosných čísel demografického vývoje, respektive zvyšujícího se počtu seniorů v Olomouci. Především je důležitá podpora rozvoje všech typů služeb, které jsou požadovány a nejsou dostatečně zajištěny. Z osobních zkušeností vím, jak se žije rodinám, které pečují o své blízké – a nejen o seniory. Ano, zaměřila bych se na podporu rodin, které sami pečují a potřebují vykrýt čas, kdy pečovat nemohou. Terénní služby nejen v pracovní dobu, ale také odpoledne, v sobotu a neděli. Den má 24 hodin, proto i v noci. Ten, kdo žije sám, ví, jak jsou noci dlouhé, když není k dispozici potřebná pomoc. A pobytové sociální služby? Pracuji v domově pro seniory, proto vím, jaké jsou požadavky lidí, kteří pomoc potřebují, ale také požadavky jejich rodin. Sociální pobytové služby jsou nedílnou součástí spektra služeb, které jsou žádány, ale nejsou v místě i čase zajištěny.

Problémem celé republiky je vysoký průměrný věk lékařů. Odhaduje se, že do deseti let nebude dostatek lékařů. Jak jsme na tom v Olomouci, dá se dělat něco, abychom se tomuto riziku vyhnuli?
Zde je každá dobrá rada drahá. Máme v Olomouci Lékařskou fakultu na Univerzitě Palackého, měli bychom se mít tedy dobře, ale mladí lékaři odchází mimo Olomouc i republiku. Lékaři po atestaci nemají dostatek finančních prostředků na zajištění ordinace, resp. praxe. Nejedná se pouze o praktické lékaře, ale také dětské lékaře a stomatology. Tato situace má samozřejmě vliv na zdraví nás všech. Z pozice města se nabízí zejména možnost poskytnutí dostupného bydlení pro mladé rodiny nebo jednotlivce včetně potřebných služeb. Městský fond však není dostatečný pro zajištění bydlení pro všechny žadatele.

Vraťme se do současnosti. Rostoucí ceny se promítají i do nákladů na bydlení. Jak podle vás zvládá město svou bytovou politiku? Co v tomto plánujete vy?
Městských bytů je dlouhodobě nedostatek. To ví zejména absolventi škol, neúplné rodiny i senioři, kteří nemají dostatek finančních prostředků na zakoupení bytu. Nabízí se nyní možnost zajistit snazší dostupnost nájemního bydlení prostřednictvím výstavby nových bytů, za konkrétních dotačních podmínek. Do systému služeb o občany je potřeba zajistit také chybějící depistáž, tj. vyhledávání osob, kterým hrozí sociální vyloučení nebo ztráta bydlení. Tato cesta může mít úspěch.

Olomouc se potýká s postupným úbytkem obyvatel? Co udělat s tím, abychom tento nepříznivý trend zvrátili?
Ano, v současné době má město méně než sto tisíc obyvatel. Nelze to změnit okamžitě, ale je to možné postupnými kroky. Nezapomínejme, že hodně věcí spolu souvisí, proto nejde vše vyřešit jednoduše. Je potřeba nabídnout dostupné bydlení, služby a zaměstnání. Ne vše ovlivní město okamžitě. A také velmi důležité je, aby zde chtěli lidé zůstat žít. Aby bylo město pro ně zajímavé. To také souvisí s odpověďmi na předchozí otázky. Je nezbytné podporovat rozvoj služeb, bez nichž nebude Olomouc pro lidi atraktivní.

Zpracovatel/zadavatel: STAN/STAN

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky komunální volby, STAN, Eva Machová, Olomouc, rodina, Starostové a nezávislí, domov pro seniory, sociální služby, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město musí pomáhat rodinám, které o své blízké pečují doma, říká Eva Machová  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.