Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Poslanec Tomáš Müller chce složit mandát starosty v Nové Hradečné na konci roku

Nově zvolený poslanec, lídr kandidátky Pirátů a STAN v Olomouckém kraji Tomáš Müller hodlá složit funkci starosty v Nové Hradečné na Olomoucku na konci roku. V čele obce je Müller nepřetržitě osmnáct let, po zvolení do Sněmovny se chce plně věnovat nové práci.

"Dohoda, kterou potřebujeme ještě probrat se zastupiteli, je taková, že do konce roku budu uvolněným starostou, poté se funkce uvolněného starosty vzdám. Zda budu poté místostarosta nebo řadový zastupitel, o tom rozhodne zastupitelstvo," uvedl Tomáš Müller (STAN).

O odchodu z čela obce, jejímž starostou je od roku 2003, mluvil pětapadesátiletý člen hnutí STAN hned po zvolení poslancem, věnovat se chce naplno práci poslance. 

"Nejsem ten, kdo by lpěl na funkci. Když něco dělám, chci to dělat pořádně," dodal Müller. Podle něho by se kumulace některých funkcí zvládnout dala, v případě starosty malé obce je však podle něj potřeba, aby byl v obci přítomen a řešil problémy na místě.

Mandát městského zastupitele je rozhodnuta složit také nově zvolená poslankyně, bojovnice proti korupci a Müllerova kolegyně Hana Naiclerová (STAN) z Prostějova, protože nechce kumulovat funkce.

"Prostějovu se však v každém případě budu dál věnovat. Chtěla bych na zastupitelstvu vystupovat z titulu poslankyně, takže mi nebudou moci vypínat mikrofon," plánuje Naiclerová.  

Už roky bojuje proti korupci. Čelila útokům i výhružkám. Nyní je Hana Naiclerová z Prostějova poslankyní

Na kandidátce Pirátů a Starostů v Olomouckém kraji vystřelila díky preferenčním hlasům Hana Naiclerová z Prostějova. Opoziční prostějovská zastupitelka a dlouholetá bojovnice proti korupci před lety začínala v Babišově hnutí ANO, brzy však...

Náměstek primátora Major se zatím nerozhodl

Rozhodnutí ohledně funkce v samosprávě zatím nepadlo u prvního náměstka olomouckého primátora Martina Majora (ODS), který má v kompetenci odbor investic, ochrany, dopravy a územního rozvoje. Zastoupen je také v akciových společnostech Dopravního podniku města Olomouce, Lesy města Olomouce a Aquaparku Olomouc.

„Teď jsou všechny varianty otevřené. Domluvil jsem se s kolegy městskými zastupiteli, že se potkáme v nejbližších dnech a řekneme si, jaký bude další postup. Budu respektovat rozhodnutí našeho městského klubu zastupitelů,“ přislíbil.

Dnes je nově zvolený poslanec na zasedání klubu v Praze, až zjistí harmonogram práce, nechá svolat klub v Olomouci.

Bývalý hejtman a bývalý ministr si funkce nechali

Kumulaci funkcí řešili před čtyřmi lety i jejich předchůdci. Obě funkce si i přes kritiku opozice a dřívější výtky hnutí ANO ponechal olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Obhajoval to tím, že v Praze může lépe prosazovat zájmy Olomouckého kraje. Poslancem je zvolen i nyní, o křeslo hejtmana však přišel po loňských krajských volbách.

Nejvíce funkcí v kraji měl zřejmě v minulém poslaneckém období jeho stranický kolega Petr Vrána, kromě mandátu poslance vykonával zároveň funkci neuvolněného náměstka hejtmana i přerovského radního. Poslancem byl zvolen i nyní, zůstává neuvolněným radním Přerova.

VOLBY 2021: Olomoucký kraj má 12 poslanců. KDU-ČSL uspělo v koalici SPOLU

Olomoucký kraj bude ve Sněmovně zastupovat 12 poslanců. Pořadím kandidátů zamíchaly preferenční hlasy. Na společné kandidátce se Starosty se neprosadili Piráti, ODS má pouze jednoho poslance. Nejvíce preferenčních hlasů měl lídr kandidátky SPOLU...

Stejně tak zastával několik funkcí najednou olomoucký primátor za ČSSD Antonín Staněk, místa v čele radnice se nevzdal po zvolení poslancem ani po jmenování ministrem kultury.

Naopak na svou funkci v souvislosti se získáním mandátu rezignoval na konci února 2018 starosta Jeseníku Adam Kalous (ANO). Z nově zvolených poslanců před čtyřmi lety byl v Olomouckém kraji jediný, který opustil kvůli svému zvolení druhou funkci v čele samosprávy. Letos už se do Sněmovny nedostal, kandidoval ze sedmého místa.

V Olomouckém kraji jsou sečteny všechny hlasy. Vyhrálo hnutí ANO před koalicí SPOLU. PIRÁTI a STAROSTOVÉ v závěru sčítání předběhli SPD. Volební účast v Olomouckém kraji byla přes 64 procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa, archiv Tomáše Müllera

Štítky volby, Müller, Starostové, sněmovna, Nová Hradečná, Olomoucký kraj, Tomáš Müller, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, ANO 2011, Martin Major, Hana Naiclerová, Praha, Antonín Staněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanec Tomáš Müller chce složit mandát starosty v Nové Hradečné na konci roku  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.