Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový prezident má úzké vazby na Prostějov, první dáma pochází ze Šumperska. Brali se v Olomouci

Nový prezident České republiky Petr Pavel má úzké vazby na Prostějov. Sloužil na zdejším vojenském letišti a seznámil se zde také s novou první dámou Evou. Svatbu měli v roce 2004 na radnici v Olomouci. Eva Pavlová přitom pochází ze Šumperska.

Jste spokojeni s nově zvoleným prezidentem České republiky?

Celkem hlasovalo55217 čtenářů

Nový prezident České republiky Petr Pavel se narodil v roce 1961 v Plané u Mariánských Lázní, ve 14 letech nastoupil na Vojenské gymnázium v Opavě a později na Vysokou vojenskou školu ve Vyškově. Vždy chtěl být elitním výsadkářem u speciálních jednotek v Prostějově.

Kvůli tomu se v roce 1985 dal i ke komunistům, což později opakovaně označil za chybu. V roce 1989 členství ukončil. 

Svou budoucí manželku a okouzlující blondýnku Evu poznal na letišti v Prostějově, kde sloužil u speciálních jednotek. Poprvé se zde potkali už v roce 1985, více se však sblížili až po Pavlově prvním manželství. "Začínala jsem tehdy v Prostějově a on tam už pracoval. Oba jsme bydleli na posádkové ubytovně, takže jsme se normálně potkávali a míjeli. Možná je to legrační, ale svým zjevem mě výrazněji zaujal až s knírem. Tenkrát černým. Trochu mi tím připomínal tátu," vzpomínala později Eva Pavlová pro magazín MF DNES.

Svatbu měli v roce 2004 na radnici v Olomouci. Podle fotografií, které Eva Pavlová nedávno zveřejnila na sociálních sítích, měla bílé šaty a ženich bílého motýlka.

Budoucí první dáma má vazby na Olomoucký kraj ještě užší, než její manžel. Pochází totiž ze Šumperska. "Paní Pavlová na mě působí jako ženská, která není pro svého chlapa jen módním doplňkem z Pařížské, ale je to opravdová půlka silného páru. A takovou ženskou si jako první dámu na Hradě umím rád představit. A to, že je ze Šumperka, jsou samozřejmě body navíc," komentoval to na sociálních sítích s mírnou nadsázkou například náměstek hejtmana Jan Šafařík (Spojenci).

Sám Pavel sloužil u speciálních jednotek na letišti v Prostějově v letech 1983 až 1988. Byl velitelem výsadkové průzkumné čety zvláštního určení a velitelem výsadkové průzkumné roty zvláštního určení. V letech 1997 až 1999 se stal velitelem brigády speciálních sil, dnes 601. skupiny speciálních sil Prostějov.

Na Pavla v dobrém vzpomíná například předseda Nadačního fondu speciálních sil generála Moravce a bývalý důstojník těchto jednotek Vladimír Ganzar.  

"V roce 1997 jsem sloužil jako důstojník logistiky u tehdejší 6. speciální brigády, dnes 601. skupiny speciálních sil. V té době přišel do Prostějova nový velitel Petr Pavel. Kolegové, kteří s ním měli možnost sloužit již před sametovou revolucí, kdy u tehdejší 22. výsadkové brigády zastával funkci velitele výsadkové roty, říkali, že je to náročný, ale spravedlivý velitel, který jedná vždy s rozvahou. To se vyplnilo," vzpomíná na nově zvoleného prezidenta Ganzar.

Vladimír Ganzar Pavla poznal nejen jako nadřízeného, ale i jako kamaráda, když s ním byl na preventivních rehabilitacích v Lázních Jeseník. "Petr byl vždy lidský, rozumný, ale přísný velitel, který jednal klidně a věcně bez zbytečných řečí," podotkl Ganzar.

Pavel poté inicioval spolupráci se zahraničními speciálními jednotkami a za jeho velení po vstupu České republiky do NATO se podílel na budování první jednotky začleněné do sil rychlé reakce Allied Rapid Reaction Corps, 6. roty speciálních sil. "V té době přijal nabídku pracovat jako jeden z prvních českých důstojníků ve strukturách NATO v nizozemském Brunssumu," vysvětli tehdejší Pavlův spolupracovník Ganzar.

Pavel dnes prohlásil, že chce uklidnit rozjitřené emoce a opět spojit rozdělenou společnost. "Opravdu to nevnímám tak, že by tady byli poražení a vítězní voliči. Všichni jsme občané, máme jiný názor na řadu věcí, ale to neznamená, že jsme nepřátelé. Jsem připraven komunikovat s každým, kdo bude mít chuť komunikovat, a je mi jedno, jestli je z vládního tábora nebo z opozice. A k tomu chci také otevřít prostor pro všechny občany," prohlásil nový prezident České republiky.

Novým českým prezidentem byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve finále porazil bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Pavel získal více než 58 procenta hlasů. Dosavadní prezident Miloš Zeman, který bude ve funkci do 8....

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Instagram Evy Pavlové, redakce Drbny, archiv Vladimíra Ganzara

Štítky prezident, vazby, Prostějov, první dáma, Šumperk, svatba, Olomouc, Petr Pavel, speciální jednotky, Česko, letiště, NATO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový prezident má úzké vazby na Prostějov, první dáma pochází ze Šumperska. Brali se v Olomouci  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.