Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Po rezignaci obviněného náměstka Záchy bude mít krajskou dopravu na starosti hejtman Suchánek

Místo obviněného bývalého hejtmanova náměstka Michala Záchy (dříve ODS) bude mít nově oblast dopravy ve své gesci hejtman Josef Suchánek (STAN). Změna je reakcí na kauzu nezákonného ovlivňování zakázek Olomouckého kraji. Hejtmanství podle prvotních informací vznikla kvůli nelegálnímu jednání škoda okolo 50 milionů korun.

Oblast dopravy bude mít v Olomouckém kraji nově na starost hejtman Josef Suchánek, dnes se na změně dohodli zástupci krajské koalice, kterou tvoří Piráti, STAN, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. O tom, kdo z ODS nahradí obviněného Záchu v krajské radě, by mělo být rozhodnuto do poloviny příštího týdne.

„Na dnešním druhém jednání koaliční rady jsme se na základě vyšetřování Národní centrály proti organizovanému zločinu v Olomouckém kraji spolu dohodli, že ODS dále nebude mít v gesci dopravu, která se stala klíčovou v dané kauze,“ uvedl Suchánek. Personální obsazení rady kandidátem ODS má být podle něj vyřešeno do několika dní. „Gesce sportu, která také náměstku Záchovi náležela, a bude vyřešena spolu s novým personálním obsazením, které bude nominovat ODS,“ dodal.

Hejtmanův náměstek a krajský předseda KDU-ČSL Ivo Slavotínek (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) je s výsledkem jednání spokojený. „Na tom prvním jsme vznesli jeden požadavek a jeden návrh. Požadavek byl, aby gesce dopravy změnila koaliční stranu. A návrh byl, aby se toho ujal hejtman. Nakonec jsme k oběma těmto výsledkům dospěli,“ řekl. Podle něj je dohoda předpokladem k tomu, aby se udělal v resortu dopravy a zakázek na dopravní stavby pořádek.

Radní odvolali šéfa krajské správy silnic, má být jedním z aktérů kriminální kauzy

Krajští radní odvolali ředitele Správy silnic Olomouckého kraje Davida Štěpánka. Již bývalý šéf příspěvkové organizace má být jedním z aktérů kauzy nezákonného ovlivňování dopravních zakázek v regionu. O jménu jeho nástupce zatím nebylo rozhodnuto.

Podle hejtmanova náměstka Dalibora Horáka (ODS) bude ODS vybírat ze čtyř kandidátů. „Těch osob není mnoho. A všichni zástupci médií mohou konkrétní jména najít na seznamu zastupitelů Olomouckého kraje,“ odpověděl Horák na dotaz, zda má ODS užší výběr možných nástupců Záchy. Seznam krajských zastupitelů ODS bude ještě doplněn, jelikož Zácha by měl rezignovat i na mandát zastupitele. Zácha kvůli obvinění opustil i řady ODS.

Detektivové z NCOZ minulé pondělí zasahovali nejen na hejtmanství a přerovské radnici, kde měl Zácha kancelář jako uvolněný radní, ale i ve stavebních firmách, na krajské správě silnic a doma u obviněných. Policisté obvinili 13 lidí. Je mezi nimi podnikatel a bývalý člen regionální rady ODS Robert Knobloch, i někdejší krajský předseda ODS Zácha či už odvolaný ředitel krajské správy silnic David Štěpánek. Roberta Knoblocha jako jediného z obviněných poslal soud do vazby, po uhrazení milionové kauce byl tuto středu propuštěn na svobodu. 

Obviněni jsou z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle žalobců se trestné činnosti zúčastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch. Suchánek uvedl, že podle předběžné policejní kalkulace vznikla škoda zhruba 50 milionů korun. Krajský úřad se už k žalobě připojil a bude požadovat náhradu vzniklé škody, kterou ještě upřesní. Obviněným hrozí mnohaleté vězení.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, Olomoucký kraj, kauza, obvinění, zakázky, Michal Zácha, ODS, Josef Suchánek, hejtman, NCOZ, vyšetřování, žaloba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Bendostán. Po rozvratu v roce 89 převlékli soudruzi soukmenovci kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Josef Fousek Nemám čas lhát, Pepa Nos Země je kulatá, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, na XTV načtený životopis Pávka, na ČT 1 Reportéři ČT rozhodnutí brněnského soudce v kauze Voda je život se zdůvodněním že zem ovládá mafie, podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Je nutné začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, přijďte všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, Bosé stopy značky Baťa, FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno (za soudruha Tošovského), na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele(samozřejmě naše místní),na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova (3.2), Bez urážky Zuzany Bubílkové Babiš versus Stanjura a Fialovy sliby, více píšu ve vláknech diskusí.

Úterý, 12. prosince 2023, 03:46Odpovědět

Po rezignaci obviněného náměstka Záchy bude mít krajskou dopravu na starosti hejtman Suchánek  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.