Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

VOLBY 2024: V zaplavených obcích na Jesenicku byla volební účast výrazně nižší. V České Vsi 11 procent

, aktualizováno 21. září 2024, 19:56

Volební účast v obcích zdevastovaných povodněmi na severu Olomouckého kraje byla výrazně nižší než před čtyřmi lety. V České Vsi to bylo jedenáct procent a v Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku, kde hlasování muselo zajistit ministerstvo vnitra, dvacet procent. Na celém Jesenicku před čtyřmi lety přišlo k urnám přes třicet procent voličů.

Na celém Jesenicku přišlo před čtyřmi lety ke krajským volbám 31,61 procenta voličů. Letos to byl v zaplavených vesnicích zcela jiný obrázek. V České Vsi přišlo volit 11,31 procenta lidí, u posledních voleb to ovšem bylo 36,63 procenta.

V Kobylé nad Vidnavkou, kterou rovněž zdevastovala velká voda a hlasování zde muselo kompletně zajistit ministerstvo vnitra, byla účast 19,09 procenta, zatímco u posledních voleb to bylo 28,61.

Potvrdily se tak obavy z toho, že lidé nebudou mít na volby myšlenky, protože mají starosti s úklidem a vysoušením zaplavených domovů. "Volební účast bude určitě nižší než při předchozích volbách," odhadoval například předseda volební komise v Kobylé Ivan Tobek. Nepletl se. Pro volební místnost zde byla na poslední chvíli využita malá zasedací místnost na obecním úřadě, která slouží jako kuchyňka.

Podobný obrázek panoval ve Velké Kraši, rovněž postižené povodněmi, kde před čtyřmi roky hlasovalo přes 27 procent voličů, nyní byla účast pouhých 19,17 procenta.

Po sečtení všech hlasů v krajských volbách v Olomouckém kraji drtivě vyhrálo ANO s více než 40 procenty. Následují STAROSTOVÉ s více než 15 procenty. Volební účast byla 31,4 procenta, před čtyřmi lety to bylo přes 37 procent.

Volební lístky v Kobylé někteří lidé využili raději pro vysoušení bot. "Vzali jsme volební lístky, nacpali jsme je do bot, druhý den jsme je vyhodili a tak furt dokola. Perfektní, pomohlo to, akorát jazyk byl vlhký," přiznal například šestasedmdesátiletý obyvatel obce Jiří Janičata. Volit nebyl. 

Podle Petra Garláthyho z olomouckého krajského úřadu při organizací voleb na Jesenicku pomáhalo kromě ministerstva vnitra také hejtmanství. "Na Jesenicku je problém s tím, že je po povodních na mnoha místech horší dostupnost," připustil Garláthy.

Část opozičních politiků před volbami vyzývala k tomu, aby se hlasování odložilo. Jejich obavy o nízkou účast se potvrdily. V celém Olomouckém kraji přišlo hlasovat zhruba o pět procent méně lidí než před čtyřmi lety.  

Krajské volby rozhodnou, co bude dál s nemocnicemi na střední Moravě. Holdingu AGEL skončí pronájem

Krajské volby, které budou v pátek a v sobotu, mají jednu velmi důležitou okolnost. Nové krajské vedení bude muset rozhodnout, co bude dál s nemocnicemi v Prostějově, Přerově a Šternberku. Holdingu AGEL totiž skončí pronájem, rád by pokračoval. Ve...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK/Luděk Peřina

Štítky volby, účast, záplavy, povodně, okres Jeseník, krajské volby, volební komise, Kobylá nad Vidnavkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: V zaplavených obcích na Jesenicku byla volební účast výrazně nižší. V České Vsi 11 procent  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.